Protesti širom Indije zbog rekordnih cijena goriva

Dodajte komentar

Protesti širom Indije zbog rekordnih cijena benzina i dizela zatvorili su preduzeća, vladine agencije i škole u mnogim dijelovima zemlje.

U pojedinim područjima demonstranti su blokirali pruge i puteve, ali i uništavali vozila.

Manje od devet mjeseci pred održavanje opštih izbora, opozicione stranke su udružile snage da bi organizovale prvu protestnu akciju kao dio zajedničke kampanje da izraze nezadovoljstvo protiv vlade premijera Narendre Modija.

Protesti su se u pojedinim indijskim državama pretvorili u nasilne, što potvrđuju snimci tamošnjih TV stanica na kojima se vide demonstranti kako lome prozore automobila i autobusa u Patni, prijestonici sjeverne indijske države Bihar, i kako zapaljenim gumama blokiraju puteve.

Porez na benzin i dizel, koji učestvuje sa više od jedne trećine u maloprodajnoj cijeni goriva, jedan je od najvećih izvora prihoda za indijsku vladu.

Ranije vlade su obično snižavale poreze kada god bi međunarodne cijene nafte uzletele, ali je Modijeva administracija do sada napravila male ustupke, ocjenjuje Rojters.

“Modijeva vlada krade od ljudi Indije sa prekomernim porezom na gorivo”, napisala je na Tviteru Kongresna stranka, glavna opoziciona stranka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *