Kineske kompanije će kupiti nove avione u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara

Kineske avio kompanije kupiće 7,690 novih aviona u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara u iduće dvije decenije kako bi održale korak s rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za avio prevozom, procjenjuje Boeing.

Najnovija procjena američkog proizvođača aviona za razdoblje do 2037. godine veća je za 6,2 posto od lanjskih prognoza, kada je Boeing očekivao da će kineske kompanije do 2036. godine kupiti 7.240 aviona.

“Rast u Kini može se pripisati jačanju srednje klase u toj zemlji. Srednja se klasa utrostručila u posljednjih deset godina, a očekuje se da će se udvostručiti u sljedećih deset”, kazao je u utorak Randy Tinseth, potpredsjednik marketinga kompanije Boeing Commercial Airplanes.

Boeing i njegov evropski suparnik Airbus bore se kako bi povećali tržišni udio u Kini, najbrže rastućem svjetskom tržištu aviona, pa su su obije te kompanije otvorile proizvodne pogone u Kini.

Boeing takođe prognozira da će Kina do 2037. godine imati 18 posto svjetske komercijalne avio flote, više od trenutnih 15 posto. Osim toga, Kini će biti potrebno više od 1.500 milijardi dolara u komercijalnim uslugama kako bi podržala flotu.

SEEbiz

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *