Henjak otvara vrata Kostiću za preuzimanje dijela Agrokora

Dodajte komentar

Nadzorni odbor (NO) slovenačke Gorenjske banke imenovao je Marija Henjaka, bivšeg predsjednika Uprave hrvatske podružnice Sberbanka, za novog predsjednika Uprave.

Od kraja avgusta AIK banka Miodraga Kostića kontroliše NO Gorenjske banke, piše SEEbiz i dodaje da slovenački mediji već sednicama Henjaka tituliraju kao “Todorićevog bankara”, aludirajući na to da je i Sberbank obilato kreditirao Agrokor u vrijeme vladavine sadašnjeg bjegunca s londonskom adresom.

Henjak

Takođe, s obzirom na to da je Miodrag Kostić u više navrata potvrdio svoj interes za kupovinu dijelova Agrokora, spekuliše se kako bi mu u tome mogao pomoći upravo Henjak. Kostić je, podsjeća SEEbiz, pokazivao interes za poljoprivredno-prehrambeni segment Agrokora. Iako to nije nikad direktno naveo, pretpostavlja se da je zainteresovan za Belje i Vupik.

Kako god bilo, Henjaku prije preuzimanja funkcije treba još odobrenje Banke Slovenije. Dozvolu čeka i David Benedek, dosadašnji privremeni šef Gorenjske banke koji će biti član Uprave. Nakon dobijanja licenci, Uprava Gorenjske banke biće tročlana, uz Henjaka i Benedika, u njoj će sjediti i Mojca Osolnik Videmšek.

Henjak je bio predsjednik Uprave Sberbank Hrvatske do januara 2018. a prije toga je radio u Banci Koper i Privrednoj banci Zagreb.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *