Atlas Mont izgubio sporove koje su pokrenuli nesaglasni akcionari

1 komentar

Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Atlas Mont, kojim godinama upravlja društvo (DZU) Atlas Mont, izgubio je pravosnažno nekoliko sporova u Privrednom sudu, koje su još prije nekoliko godina pokrenuli nesaglasni akcionari.

Pokrenut je, u međuvremenu, postupak izvršenja koji će, ukoliko fond-dužnik ne plati skoro tri miliona eura, imati za posljedicu rasprodaju akcija iz njegovog potfelja, saznaju “Vijesti iz nekoliko izvora.

Presudama je precizirano da se potraživanja naplate od ZIF Atlas Mont fond, a ne od društva koje njim upravlja. Jedna od varijanti o kojoj se, za sada, samo spekuliše je da bi neki od povjerilaca možda pristali da im fond prepustio dio određenih akcija iz portfelja.

Većinski vlasnik društva (DZU Atlas Mont), koje upravlja istoimenim fondom, je privatna firma Atlas Fin, čiji je stopostotni vlasnik predsjedavajući Atlas grupom Duško Knežević.

Do kraja 2015. godine ZIF Atlas Mont je trebalo da isplati ukupno oko 3,4 miliona eura za tačno 137 nesaglasnih akcionara koji su zahtijevali krajem još 2014. otkup svog vlasničkog udjela zbog neslaganja sa daljim pravcima razvoja ovog zatvorenog investicionog fonda. Nezadovoljni akcionari, koji su godinama uzalud čekali na isplatu vlasničkog uloga kontrolisali su ukupno oko 19,7 odsto akcija ZIF Atlas Mont.

Poslije nekoliko godina suđenja narasli su sudski troškovi i dodatno uvećana prvobitna potraživanja povjerilaca imajući u vidu zakonske kamate.

Nijesu svi nesaglasni akcionari poveli sudske sporove protiv fonda. Neki su propustili rokove, a jedan dio nesaglasnih vlasnika uspio je svoja potraživanja da naplati kroz vansudsko poravnanje, i dijelom kroz prodaju akcija fonda. U drugoj polovini 2016.20tak nesaglasnih akcionara prihvatilo je ponudu menadžera Atlas Monta da im se u tri rate isplati ukupno 218 hiljada eura.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *