Naslovne strane dnevnih novina za 10. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Kontrola dvije banke još traje

Sektor za kontrolu banaka od početka godine do 1. avgusta obavio je četiri redovne ciljne neposredne kontrole i četiri vanredne ciljne kontrole, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke (CBCG). Počele su i dvije ciljne neposredne kontrole banaka, koje još uvijek traju. “U toku vršenja neposrednih kontrola daju se preporuke i smjernice za otklanjanje nepravilnosti”…

Pozvani građani, stručna i naučna javnost

Okrugli sto povodom javne rasprave o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i Nacrtu ugovora o koncesiji u vezi sa aerodromima Berane, Podgorica i Tivat, održaće se danas u hotelu Hilton u Podgorici. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koje organizuje raspravu, pozvalo je građane, stručne i naučne institucije, državne organe, strukovna udruženja, nevladine organizacije, medije i druge zainteresovane organizacije i zajednice da se uključe u diskusiju i daju predloge, primjedbe i sugestije na tekst koncesionog akta i Nacrta ugovora.

NE TREBA OČEKIVATI PITANJE UKIDANJA EURA

Crna Gora će, kada dođe momenat priključenja EU, biti potpuno spremna, saopštio je viceguverner Centralne banke (CBCG) Nikola Fabris i dodao da ne treba očekivati da će tokom pregovora o pristupanju neko postaviti pitanje eventualnog ukidanja eura. On je istakao da ne treba očekivati da će neko postaviti pitanje ukidanja eura, već koje uslove moramo ispuniti da bismo mogli da postanemo članica Evropske monetarne unije.

Dan

Za deceniju dug države povećali dvije i po milijarde

Davne 2006. godine javni dugdržave je iznosio 701 milion eura, dok je sada 3,23 milijarde eura, odnosno dvije i po milijarde više. Na čelu Vlade je u tom periodu najviše bio Milo Đukanović, prvi čovjek DPS-a. Novim zaduživanjem povećavamo BDP, ali u manjoj mjeri od javnog duga. Taj paradoks će dovesti do toga da se javni dug i BDP izjednače, rekao je Konatar

Promet četiri miliona eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u avgustu je iznosio 4,04 miliona eura i bio je 159 odsto veći u odnosu na jul. Kako se navodi u biltenu Montenegro berze, u poređenju sa avgustom prošle godine promet je veći 59 odsto.

Vojni invalidi traže jednake uslove za penzionisanje

Iz nevladinog Udruženja za zaštitu prava vojnih invalida pokrenuli su inicijativu da se u Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) regulišu i prava najtežih vojnih invalida, sa 60 do 100 odsto invaliditeta. – Vojni invalidi su lica sa invaliditetom za čiji invaliditet je odgovorna država i čije su mogućnosti smanjene, odgovornošću države. Zato zahtijevaju da vojni invalidi od I-VI grupe, penziju ostvare pod posebnim uslovima…

Pobjeda

Hoteli će biti puni, problem prazan privatni smještaj

U Ministarstvu turizma očekuju da će, prema svim pokazateljima sa kojima raspolažu, ova turistička postsezona nastaviti trend od ranijih godina i biti najbolja do sada, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović. Predsjednik Odbora udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević upozorio je da će tokom postsezone biti puni samo hotelski kapaciteti, dok će kapaciteti u komplementarnom, odnosno privatnom smještaju ostati prazni.

Razmišlja se da osnivački kapital za banke bude više od pet miliona

U Centralnoj banci razmišljamo o podizanju kapitala za osnivanje banaka, odnosno kreditnih institucija sa sadašnjih pet miliona eura, vodeći računa o ostvarivanju osnovne funkcije regulatora očuvanju i podsticanju stabilnosti finansijskog sistema, kazao je u intervjuu Pobjedi Dejan Vujačić, direktor Sektora za kontrolu banaka Centralne banke. On je dodao da je u toku izrada novog zakona o kreditnim institucijama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *