Kontrola dvije banke još traje

Sektor za kontrolu banaka od početka godine do 1. avgusta obavio je četiri redovne ciljne neposredne kontrole i četiri vanredne ciljne kontrole, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke CBCG.

Počele su i dvije ciljne neposredne kontrole banaka, koje još uvijek traju.

“U toku vršenja neposrednih kontrola daju se preporuke i smjernice za otklanjanje nepravilnosti. U kontrolama se daju i preporuke za unapređenje funkcionisanja poslovnih procesa, kao i za adekvatno upravljanje rizicima i vršenje nadzora nad poslovanjem banaka. Takođe, sugerišu se dobre bankarske prakse sa ciljem da banke unaprijede poslovanje. Ukoliko su nepravilnosti materijalno značajne i odražavaju se na poslovanje, kontrola preduzima određene supervizorske mjere, kada se bankama nalaže da u definisanom roku otklone utvrđene nepravilnosti”, objasnili su predstavnici CBCG.

Oni naglašavaju da izvještaji koji se pripremaju za potrebe ostvarivanja nadzorne funkcije CBCG, u skladu sa Zakonom o bankama, imaju povjerljiv karakter i kao takvi nijesu dostupni javnosti.

Cilj kontrole koju obavlja CBCG je ocjena izloženosti banaka rizicima u njihovom poslovanju, utvrđivanje rizičnog profila banke i, na toj osnovi, izricanje mjera koje je banka dužna sprovesti u cilju otklanjanja nepravilnosti koje negativno utiču na sigurnost i stabilnost poslovanja banke.

“Mjerama se, između ostalog, nalaže banci da uplati određeni iznos novčanih sredstava na račun Fonda za zaštitu depozita. Uvažavajući činjenicu da se mjere donose na bazi činjeničnog stanja utvrđenog u Izvještaju o kontroli koji, kao krucijalni dokument, ima povjerljiv karakter, novčani iznosi utvrđeni u mjerama predstavljaju tajni podatak i ne mogu se objavljivati”, kazali su iz CBCG.

Identična situacija se, kako dodaju, odnosi i na zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.