Značajan pad prometa na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Rast indeksa i značajan pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je premijer Duško Marković poručio da će Vlada valorizovati aerodrome putem koncesije, jer to predstavlja nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, porastao je 1,2 odsto na 796,83 poena, a MONEX blago na 10.438,41 bod.

Promet, realizovan kroz 48 transakcija, iznosio je 83,04 hiljade EUR i bio je 35 puta manji nego prošle sedmice. Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, koje nijesu mijenjale vrijednost i koštale su 11,5 EUR.

Rasle su dionice Crnogorskog Telekoma 8,2 odsto na 1,59 EUR, Hotelske grupe Budvanska rivijera 7,6 odsto na 6,89 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,7 odsto na 60 centi i Luke Bar neznatno na 19,22 centa.

Pale su akcije Ulcinjske rivijere 11 odsto na 5,34 EUR, Solane “Bajo Sekulić” dva odsto na 1,47 EUR, Plantaža pet odsto na 11,5 centi i Port of Adrie neznatno na 10,81 cent.

Trgovano je i dionicama Instituta “Simo Milošević” i Elektroprivrede (EPCG), koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od 28,5 EUR, odnosno 3,52 EUR.

Promet akcijama fondova iznosio je svega 350,5 EUR, a trgovano je samo dionicama Trenda, koje nijesu mijenjale vrijednost i koštaju 7,01 centi.

Sedmicu je obilježila najava Vlade da će aerodrome valorizovati davanjem koncesije na period od 25 do 30 godina, jer su oni, prema riječima Markovića, “usko grlo” za ubrzani razvoj turizma i cijele ekonomije.

Iz Socijaldemokratske Crne Gore (SD) su nakon toga poručili da model valorizacije putem koncesija limitira razvoj ostalih aerodroma, ne štiti prava radnika i da će vjerovatno dovesti do gašenja nacionalnog avioprevoznika.

Oni tvrde da je ponuđena koncesioni akt nezakonit, ekonomski neopravdan i da šteti državnim interesima, zbog čega su pozvali relevantne aktere da zajednički iskoriste sve potencijale za definisanje optimalnog modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore.

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) tražili su od predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića i Odbora za ekonomiju, Predraga Sekulića, da obezbijede da se u odgovarajućoj formi parlament detaljno informiše o opravdanosti odluke Vlade da ponudi koncesiju na korišćenje aerodroma.

“Imajući u vidu odredbe Zakona o koncesijama, prema kojima Skupština ne odlučuje o koncesijama u trajanju do 30 godina, smatramo da je potrebno da se i parlament detaljno informiše o tom pitanju i da se čuje njegov stav”, kazali su iz SDP-a.

Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona EUR, dok će koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro Airlinesa.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je pripremilo prognozu za narednih 25 godina prema kojoj će promet na aerodromu Tivat do 2043. godine u prosjeku rasti po stopi od 3,7 odsto godišnje, a u Podgorici 2,7 odsto.

Sedmicu je obilježila i informacija da su na poziv za zakup zemljišta na Briskoj gori u Ulcinju, za izgradnju solarne elektrane, dostavljene tri ponude, a da se potpisivanje ugovora može očekivati u naredna dva mjeseca.

Ponude su dostavili konzorcijum Fortum i EPCG, kojeg čine Fortum Corporation Finska, EPCG i kompanija Sterling and Wilson India, kao i konzorcijum IREDL, u kojem su dvije kompanije sa Malte i Kine. Treći konzorcijum Montesolar čine crnogorske kompanije Sanderland i Bemax, kao i dvije iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo finansija je ove sedmice saopštilo da je budžetski deficit u prvih sedam mjeseci iznosio 68,2 miliona EUR, što je 35 odsto manje nego prošle, dok je u julu zabilježen suficit od 17 miliona ili 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *