Brajović: Koncesija za aerodrome ekonomski neopravdana i štetna

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Ponuđena koncesiona dokumenta za crnogorske aerodrome su očigledno nezakonita i neprecizna po više osnova, tvrdi lider Socijaldemokrata (SD) i predsjednik parlamenta Ivan Brajović. On je poručio daje ovo izuzetno važno razvojno državno pitanje o kome se mora voditi diskusija u Skupštini, na čemu će on kao njen predsjednik posebno insistirati.

“Predložena koncesiona dokumenta su nepovoljna, ekonomski neopravdana i sadrže elemente koji ih mogu činiti štetnim po državne interese, odnosno koji u najboljoj mjeri ne štite interese države”, kazao je Brajović juče nakon sjednice predsjedništva.

On smatra da nije ni trebalo krenuti u proceduru davanja koncesije, a da pritom nije tačno definisano što je predmet koncesije, jer, kako je kazao, imovinsko pravni odnosi nad imovinom koja se daje u koncesiju nisu riješeni.

“To ne samo da nije zakonito, već je u suprotnosti i sa elementarnom logikom”, poručio je Brajović.

Prema njegovim riječima prije pokretanja procedure davanja koncesije, neophodno je bilo uraditi i procjenu vrijednosti imovine.

“Ključni argumenti za opravdanost koncesionog modela se zasnivaju na potpuno neuvjerljivoj i paušalnoj analizi ekonomske opravdanosti investicije, bez definisanih ciljeva i osnovnih parametara, što je suprotno Zakonu o koncesijama”, tvrdi Brajović i dodaje da se od građana kriju ključni ulazni parametri u analizi.

On navodi da u ponuđenim dokumentima ne postoji jasna struktura predviđenih investicija i strategija daljeg razvoja dostupnosti Crne Gore, kao turističke destinacije.

Prijedlog transfera i otpuštanja radnika je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma. U tom smislu, od izuzetnog je značaja da se u cilju adekvatnog obezbjeđenja prava zaposlenih odmah potpiše već usaglašeni Kolektivni ugovor između Aerodroma Crne Gore i Sindikata“, naglasio je Brajović.

On je dodao da su Socijaldemokrate uradile finansijsku analizu, kroz devet scenarija.

“Analiza pokazuje da Aerodromi CG mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona”, kazao je Brajović.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *