Wirecard istisnuo Commerzbank iz berzanskog indeksa DAX 30

Dodajte komentar

Njemačka finansijsko-tehnološka kompanija specijalizovana za plaćenje putem Interneta Wirecard istisnula je bankarskog diva Commerzbank iz berzanskog indeksa DAX, signalizirajući prodor novih kompanija u prostor dosada rezervisan za tradicionalne zajmodavce.

Berzanski operater Deutsche Boerse objavio je izmjene u srijedu veče, temeljeći ih na redovnoj analizi tržišne kapitalizacije i obima trgovanja dionicama kompanija u sastavu indeksa DAX 30.

Promjene stupaju na snagu 24. septembra.

Naravno da nije dobro što drugi njemački zajmodavac i jedan od utemeljivača prestižnog kluba DAX prije tri decenije sada prelazi u sastav indeksa MDAX, kreiranog za kompanije srednje veličine, kazao je izvršni direktor Commerzbanka Martin Zelke.

“Ništa se neće promijeniti za naše klijente i naše poslovanje”, naglasio je tom prilikom Zelke.

Od januara dionica Commerzbanka potonula je više od trećine i tržišna kapitalizacija banke približila se nivou od 10 milijardi eura te je najmanja među kompanijama uvrštenim u indeks DAX 30.

Wirecard je pak vrlo popularan među ulagačima. Trenutno je njegova dionica uvrštena u indeks TecDAX a njegov ulazak u DAX 30 bio je očekivan.

Kompanija proizvodi softver za bezgotovinsko i beskontaktno plaćanje a cijena njene dionice ove je godine više nego udvostručena.

Tržišna kapitalizacija Wirecarda iznosi nešto više od 23 milijarde eura, čime je nadmašila čak i onu Deutsche Banka, tržišne vrijednosti nekih 20,5 milijardi eura.

Wirecard je sada treća finansijska grupa na njemačkom tržištu dionica, odmah iza osiguravateljskih divova Allianza i Munich Rea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *