Vijesti sa tržišta: Evropski ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Na evropskim berzama u petak ujutro berzanski indeksi stagniraju, a trguje se oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog moguće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,05 posto, nakon što je juče zaronio na najniži nivo u pet mjeseci. U odnosu na početak nedjelje, trenutno je u minusu 2,3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 11.963 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.252 boda.

Na berzama se jutros trguje oprezno jer se bliži rok do kojega bi predsjednik SAD-a Donald Trump trebalo da odluči hoće li uvesti carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

U srijedu je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju. Peking je, pak, poručio da će, kao i dosad, morati uzvratiti.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je i jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu zbog nastavka pritisaka na tehnološki sektor.

Za dalji smjer tržišta biće, tvrde analitičari, važan i izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koji će biti objavljeno danas poslijepodne.

A na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale sedmi dan zaredom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 posto, skliznuvši na najniži nivo u 14 mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio šesti dan zaredom, za 0,8 posto, na 22.307 bodova. U cijeloj nedjelji izgubio je 2,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice marta.

Check Also

Addiko Bank AD Podgorica objavila rezultate za prvu polovinu 2019. godinu: Profit 1,6 miliona eura

Addiko Bank AD Podgorica dio Addiko Grupe, banka specijalizovana za poslovanje sa stanovništvom i malim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *