Vijesti sa tržišta: Evropski ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro berzanski indeksi stagniraju, a trguje se oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog moguće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,05 posto, nakon što je juče zaronio na najniži nivo u pet mjeseci. U odnosu na početak nedjelje, trenutno je u minusu 2,3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 11.963 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.252 boda.

Na berzama se jutros trguje oprezno jer se bliži rok do kojega bi predsjednik SAD-a Donald Trump trebalo da odluči hoće li uvesti carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

U srijedu je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju. Peking je, pak, poručio da će, kao i dosad, morati uzvratiti.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je i jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu zbog nastavka pritisaka na tehnološki sektor.

Za dalji smjer tržišta biće, tvrde analitičari, važan i izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koji će biti objavljeno danas poslijepodne.

A na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale sedmi dan zaredom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 posto, skliznuvši na najniži nivo u 14 mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio šesti dan zaredom, za 0,8 posto, na 22.307 bodova. U cijeloj nedjelji izgubio je 2,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *