Upravljanje otpadom: Je li upcycling budućnost dizajna?

Dodajte komentar

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, no pod uticajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit.

To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoline i jedinstvenim upotrebivim predmetima.

Gabarage Upcycling Design je bečka kompanija posvećena upcyclingu: odbačenim predmetima i materijalima ponovnim korištenjem i preradom daje novu upotrebnu vrijednost i pretvara ih u jedinstvene dizajnerske predmete i dizajnerski namještaj.

Savremeno potrošačko društvo stvara velike količine raznih vrsta otpada, pa tako i dizajnerima ove bečke kompanije na raspolaganje stavlja raznolik izbor predmeta i materijala.

Gabarage Upcycling Design daje novi život odbačenim teniskim i fudbalskim loptama, pa čak čunjevima za kuglanje, a od dijelova semafora proizvodi unikatne svjetiljke.

No sigurno vam nikada nije palo na pamet da se i od pokretnih stepenica može izraditi namještaj.

U saradnji s bečkim javnim preevoznikom Wiener Linien dizajneri kompanije Gabarage Upcycling Design iskoristili su stare pokretne stepenice bečke podzemne željeznice i izradili namještaj nazvan „de_escalator“.

Ovi stolovi i klupe trenutno su izloženi u dortmundskom muzeju savremene umjetnosti Ostwall im Dortmunder gdje služe za odmor i predah muzejskih posjetilaca.

Manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *