Totalna rasprodaja imovine BH Airlinesa

Dodajte komentar

BH Airlines je kao stečajni dužnik objavio oglas u kojem prodaje jedan avion, prateću opremu za avione, rezervne dijelove za avione, namještaj, kompjutere…

U oglasu, odnosno javnom pozivu za prodaju metodom slobodne nagodbe, priložen je spisak od osam LOT-ova, a na prvom se nalazi avion tipa CASA 212-200 Cd (serijski broj SIN302, reg. oznaka T9-ABA). Riječ je o letjelici namijenjenoj za prevoz tereta, mada se rekonfiguracijom unutrašnjosti može osigurati 20-ak sjedećih mjesta.

U okviru opreme za vazdušni saobraćaj, BH Airlines prodaje avionske stepenice, pokretne stepenice i rezervne dijelove za putnički avion tipa ATR. Takođe, BH Airlines u stečaju prodaje alat za podmazivanje aviona, boce za alat i merdevine.

Na spisku su telefaks, ručna radio stanica, motorole i antene, kao i vozila poput viljuškara i mašina za čišćenje.

Prodaje se i namještaj pa se na LOT-ovima nalaze pult korišten kao recepcija, ormari, plakari, vitrine, komode, radni stolovi, klub stolovi, police za arhivu, kasa, digitroni i pisaće mašine.

Informatička oprema nije zaobiđena, pa se u oglasu spominju i računari, laptopi, skeneri, modemi, ruteri i slinčo. Od “bijele tehnike” tu su i TV aparati, telefoni, tosteri, muzička linija, aparat za kafu, ledomat, mikrovalna.

Pravo učešća imaju svi građani BiH i pravna lica uz plaćanje 10 odsto depozita. Ponude se dostavljaju do 25. septembra, a otvaraju 27. septembra 2018. godine.

Sličan oglas propala kompanija je objavila i početkom godine. Posljednji komercijalni let BH Airlinesa je obavljen 11. juna 2015. godine, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku o gašenju ove kompanije. Neslavni završetak kompanije krunisan je 2017. godine kada su dijelovi posljednjeg putničkog aviona BH Airlinesa iz Sarajeva poslani u Njemačku gdje se nalazio kupac kojem je HETA prodala imovinu ugašene jedine bh. aviokompanije.

Bh Airlines je ugašen zbog, između ostalog, enormnih dugova Hypo banci odnosno HETA-i koji su na kraju dostigli 50 miliona KM. Za uništenje jedine i nekada uspješne bh. avio kompanije niko nikada nije odgovarao. Više od 40 radnika kompanije za sve je okrivilo Vladu FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *