Smanjen broj loših kredita, u martu iznosili 200 miliona

1 komentar

Nekvalitetni krediti su, na kraju marta 2018. godine, iznosili 200,4 miliona eura i činili su 7,3 odsto ukupnih kredita. Na godišnjem nivou, ostvaren je njihov pad od 19,3 odsto, saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore CBCG.

Savjet je konstatovano i da bankarski sektor u Crnoj Gori karakteriše stabilnost, likvidnost i solventnost.

“Osim toga Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za maj, jun i jul 2018. godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2018. godini”, navodi se u saopštenju.

Donjeta je Odluka o reprodukciji novčanica, kojom su utvrđeni bliži uslovi reprodukcije euro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori.

“Usvajanjem ove odluke izvršena je potpuna implementacije Odluke Evropske centralne banke o apoenima, specifikacijama, reprodukciji, zamjeni i povlačenju euro novčanica (ECB/2013/10), u dijelu koji se odnosi na reprodukciju euro novčanica. U cilju potpune usklađenosti nacionalne regulative sa novim i/ili inoviranim propisima Evropske unije, u dijelu obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja, Savjet je, na današnjoj sjednici, donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, Odluku o izmjenama Odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu eura od falsifikovanja i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca”, ističu u CBCG.

Razmatran je i Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2018. godine.

“U Izvještaju je istaknuto da je crnogorska privreda u prvom kvartalu 2018. godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvarila rast od 4,5 odsto. U skoro svim sektorima su zabilježene pozitivne tendencije, a posebno se izdvajaju građevinarstvo, turizam i industrijska proizvodnja, gdje je, nakon pada u 2016. i 2017. godini, zabilježen rast u prvom kvartalu 2018. godine, i to u nivou od 39 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Najveći doprinos rastu industrijske proizvodnje dao je snažan rast zabilježen u sektoru snabdijevanja električnom energijom”, ističu u CBCG.

Konstatovano je i da su potrošačke cijene, i u prvom kvartalu tekuće godine, nastavile tendenciju rasta iz 2017.

“Ovakav trend je posljedica rasta akciza na duvanske proizvode, rasta cijena nafte na globalnom nivou koje su uticale i na rast cijena goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope PDV-a. Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka očekuje inflaciju u rasponu od 2,5 odsto do tri odsto, dok najveći broj anketiranih privrednika očekuje inflaciju u rasponu od dva odsto do 2,5 odsto. Prema ekspertskoj projekciji CBCG, inflacija će se, tokom 2018. godine, kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto. Savjet je, na današnjoj sjednici, razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti”, zaključuju u CBCG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *