Rasprava o dopunama Zakona o stečaju produžena za 15 dana

Dodajte komentar

Predstavnici Ministarstva ekonomije uvažili su apele predstavnika Udruženja pravnika CG, Komore stečajnih upravnika, nezadovoljnih stečajnih upravnika, advokata i predstavnika radnika i za 15 dana produžili javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o stečaju.

Prethodno je bilo predviđeno da se javna rasprava okonča danas.

Predstavnik Ministarstva pravde Ibrahim Smailović kazao je da je posao stečajnih upravnika veoma složen zbog čega su se odlučili za reformu kroz postupak uvođenja licenciranja upravnika, imajući u vidi iskustva u Srbiji i Hrvatskoj.

“Nužno je uvesti licence za stečajne upravnike što je najveća novina. Licencu će izdavati Ministarstvo pravde na period od pet godina, a tačno su propisani uslovi da se izda licenca”, naveo je Smailović.

Predsjednik Komore stečajnih upravnika Milan Kastratović zamjerio je piscima Nacrta izmjena Zakona o stečaju što predstavnike Komore nijesu uključili u radnu grupu.

“Javna rasprava je bila organizovana u loše vrijeme, tokom godišnjih odmora, pa  ne bi bilo zgorega da se ona produži. Ovaj nacrt se pretvorio praktično u dopunu zakona o stečajnim upravnicima, a mislim da je sve dosta kontradiktorno napisano i da bi oko toga tek trebalo da se raspravlja. Ne možemo mi biti jedina struka kojoj se vrši provjera znanja u čitavoj državi i dovodimo se u nezavidan položaj”, istakao je Kastratović.

On je predložio da se licenciranje obavi po automatizmu za sve upravnike sa sadašnje liste, a potom da se u nastavku ozakoni edukacija i dalja ocjena rada upravnika u postupcima od strane stečajnog vijeća.

Predstavnik bivših radnika Radoja Dakića u stečaju Milan Vukčević zamjerio je što je državni organ Poreska uprava uvela stečaj u tom preduzeću, a bivši radnici su se našli u apsurdnoj situaciji da o sudbini njihovih potraživanja odlučuje isti stečajni sudija Privrednog suda koji je jednu pravosnažnu i izvršnu presudu u njihovom sudu donio ranije kao sudija u Osnovnom sudu.

Advokat i upravnik Borislav Radović ocijenio je da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o stečaju loše pravno rješenje.

“Smatram generalno, da je ovaj zakon, donijet protiv Vlade premijera Markovića i protiv vladavine prava. Ovo je praktično jedan klip u toškovima Vlade koja je na putu EU integracija…Kad sam čuo da treba revidirati liste stečajnih upravnika, moram reći da tu riječ revidirati nijesam čuo od kada sam prestao da čitam romane o Golom otoku”, naveo je Radović.

On je pred Ustavnim sudom izborio ukidanje čl.25 Zakona o stečaju, i diskrecioni način izbora stečajnih upravnika od strane stečajnih sudija.

“Vi ste ovakvim Nacrtom napravili jedandržavni udar na vladavinu pravu. Vi ne poštujete odluku Ustavnog suda”, naglasio je Radović.

Predstavnica Unije slobodnih sindikat CG Ivana Mihailović, zatražila je da se kroz predstojeće izmjene Zakona o stečaju zaštite sva lica radno angažovana tokom stečajnog postupka u preduzeću, bez obzira kada je on otvoren.

“Molim vas da imate u vidi preporuke Međunarodne organizacije rada (MOR) na koje se država obavezala, ali i humanost prije svega i odnos prema našim sugrađanima, koji su u ovom trenutku angažovani u stečaju, a nemaju radna prava”, istakla je Mihailović.

Predsjednik Udruženja pravnika CG Branislav Radulović ukazao je da termin održavanja javne rasprave nije bio baš najpogodniji i predložio da bi bilo u javnom interesu da se ona produži.

“U CG nema previše specijalističkih znanja i moram reći da kao profesor koji predaje privredno i stečajno pravo, i sam imam velikih dilema”, naveo je Radulović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *