Pariz bi mogao da zabrani izmamljivanje preko Airbnb

Dodajte komentar

Predsjednik resora grada Pariza za stanovanje Ian Brossat najavio je u četvrtak da će predložiti zabranu iznajmljivanja apartmana u centru grada putem Airbnb-ja i sličnih internet platformi, tvrdeći da zbog takve prakse sve više Parižana odlazi iz grada.

Brossat želi da zabrani kratkoročni najam apartmana u pariškom prvom, drugom, trećem i četvrtom arondismanu u kojem se nalaze neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti, uključujući katedralu Notre-Dame i muzej Louvre.

“Ako nešto ne preduzmemo, grad će ostati bez stanovnika: kao u Ile Saint-Louisu, broj stanovnika će se smanjiti a prodavnice hrane pretvoriti u suvenirnice i prodavnice odjeće”, upozorava on u razgovoru za AFP, aludirajući na otok na Seini u blizini katedrale Notre-Dame.

“Želimo li da Pariz bude grad u kojem sebi život može priuštiti srednja klasa ili želimo da bude igralište za saudijske i američke milijardere?”, pita pariški gradski funkcioner.

U razgovoru za AFP Brossat takođe ističe da namjerava da izdejstvuje zabranu kupovine druge nekretnine u Parizu, tvrdeći da su takve mjere nužne kako se grad ne bi pretvorio u muzej.

“U svakom četvrtom stanu više ne žive Parižani”, kazao je Brossat, za kojeg se očekuje da će predvoditi listu Komunističke stranke na izborima za francusku skupštinu iduće godine.

“Živjećemo u muzeju”, dodao je.

Nada se da će predložene mjere biti uključene u izmjene zakona o nekretninama o kojima bi francuska skupština trebala raspravljati ove jeseni.

Pariz je najveće Airbnb-evo tržište, s ponuđenih 60 hiljada apartmana za najam. U posljednje vrijeme gradske su vlasti počele da kritikuju tu kompaniju ali i ostale slične platforme, tvrdeći da su stanovnici zbog njihovog poslovanja prisiljeni da plaćaju više najamnine za stanove.

Airbnb i njegovi konkurenti već su dugo Brossatova omiljena tema te je nedavno objavio i knjigu ‘Airbnb ili Uberizovani gradski centar” u kojem žustro kritikuje američkog diva.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo već je preduzela mjere protiv Airbnb-ja i drugih sličnih kompanija, tražeći od njih da registruju iznajmljivače apartmana i uvodeći limit za najam apartmana na 120 noćenja godišnje.

Pariške gradske vlasti prošlog su mjeseca objavile da su od početka godine do 15. avgusta odrezale ukupno 1,38 miliona eura novčanih kazni za nezakonito iznajmljivanje apartmana putem Airbnb-ja i ostalih internetskih agencija, više nego u cijeloj prošloj godini.

Slične mjere poduzele su i druge popularne turističke destinacije, uključujući Amsterdam, Barcelonu i Berlin.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *