Deloitte će raditi reviziju poslovanja Aerodroma Crne Gore

1 komentar

Revizorska kuća Deloitte iz Podgorice uradiće reviziju finansijskih izvještaja državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

“Vlada je, u cilju sagledavanja poslovanja i ostvarenih rezultata preduzeća Aerodomi Crne Gore, donijela odluku o imenovanju nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja ovog državnog preduzeća, i taj posao povjerila ovlašćenoj kući Deloitte iz Podgorice”, navodi se na Twitter profilu Vlade.

Vlada je odluku donijela na današnjoj sjednici.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina.

Premijer Duško Marković saopštio je nedavno da Crna Gora ne prodaje aerodrome, već ih valorizuje putem koncesije, jer je to nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju.

„Vlada se opredijelila da aerodrome valorizuje putem koncesije, zato što je to neophodno, jer su aerodromi usko grlo za ubrzani razvoj u turizmu i cijeloj ekonomiji“, rekao je Marković.

Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro Airlinesa (MA).

Vlada je spremna i da smanji izloženost koncesionara kreditnom riziku od eventualnog nastavka neplaćanja aerodromskih usluga MA, na način da mu država nadoknadi novac koji ne naplati od kompanije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je pripremilo prognozu za narednih 25 godina prema kojoj će promet na aerodromu Tivat, od prošle do 2043. godine, u prosjeku rasti po stopi od 3,7 odsto godišnje, dok će u Podgorici stopa rasta biti 2,7 odsto.

Finansijska anliza pokazuje da je naknada koja bi se plaćala unaprijed, u iznosu od 52 do 100 miliona eura razumna suma, uzimajući u obzir veličinu kapitalne investicije (oko 120 miliona) koji će koncesionar finansirati unaprijed i rizike povezane sa prognozama turističkog saobraćaja.

Koncesionar će gazdovati na ukupno 2,52 miliona kvadrata državnog zemljišta u kompleksu aerodroma Podgorica, odnosno 544,6 hiljada na aerodromu Tivat, kao i svom imovinom preduzeća na obje vazdušne luke.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nema što, nema tendera , sigurno je cijena veća od limita o javnim nabavkama. Odlučuje se staljinistički. I nema stvarnog osnova da se pokrece vanredna revizija osim ako se ne pokreeće smjena menadžmenta, jer su previše govorljivi o interesima ACG. I zašto ovo ne radi Odbor direktora, čija je to obaveza, ili za preijera po formlanom osjećaju ne važi zakon o privrednim društvima i zakoni o računovodstvu i reviziji.
    A bira se kuca koja radi kako joj se traži, taman kao i za Regionalni gdje su ćutali i dalje ćute skoro tri godine.

    I zašto revizori pristaju da budu bič u rukama političara, kada im standardi nalažu da budu nezavisni. Slično je kao i u slučaju Luke. Revizija ne služi kvalitetu finansijskih izvještaja i radu menadžmenta, nego služi zakulisanosti a to nije dobro za ekonomski sistem zemlje.
    A kad izbije kriza, što je uskoro, tek će se revizori prvi zaštiti da za ništa nisu odgovorni niti krivi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *