Zvanično se gasi nekad najsjajnija zvijezda Silicijumske doline

Dodajte komentar

Theranos, do prije nekoliko godina zvijezda Silicijumske doline, najavio je gašenje, tri mjeseca nakon što su čelni ljudi kompanije optuženi za prevaru.

Prema navodima Wall Street Journala koji se poziva na pismo izvršnog direktora Davida Taylora dioničarima, iako je 80 potencijalnih kupaca htjelo da preuzme Theranos, na kraju se niko nije na to odlučio.

Pročitaj još: Theranos – odlična lekcija o tome kuda vode pogrešne vrijednosti

“Više nemamo vremena”, naveo je Taylor. Theranos duguje oko 60 miliona dolara neosiguranim povjeriocima, ali svi neće dobiti novac jer kompanija ima svega pet miliona dolara gotovine.

Podsjetimo, Theranos je 2004. osnovala Elizabeth Holmes, a kompanija se bavila proizvodnjom revolucionarnih krvnih testova koji su mogli dijagnostifikovati medicinske probleme iz samo jedne kapi krvi iz prsta.

Holmes je ubrzo postala zvijezda američke startup scene, a 2015. Forbes ju je proglasio najmlađom milijarderkom koja je samostalno zaradila novac s obzirom na vrijednost kompanije od devet milijardi dolara.

Međutim, tada su se počeli pojavljivati naslovi koji su dovodili u pitanje pouzdanost Theranosovih testova. Holmes i predsjednik Ramesh Balwani u junu  su optuženi za prijevaru investitora, pacijenata i ljekara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *