Neto dobit Bayera u drugom kvartalu potonula 35%

Dodajte komentar

Njemački hemijski i farmaceutski div Bayer objavio je u srijedu prvi poslovni izvještaj od preuzimanja američkog Monsanta, koji je pokazao značajno manju neto dobit zbog izdvajanja rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

U drugom je tromjesečju njemačka kompanija zabilježila neto dobit od 799 miliona eura, što je 34,7 posto manje nego što su ostvarili u istom prošlogodišnjem razdoblju. U kompaniji tumače taj pad izdvajanjem iz rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

Bayer je početkom juna smanjio udio u Covestru, a prihod su upotrijebili za finansiranje akvizicije američkog Monsanta. Prihodi njemačke kompanije porasli su 8,8 posto, na 9,48 milijardi eura, pokazuje izvještaj.

Bayer je preuzeo američki Monsanto za 63 milijarde dolara, ciljajući najvećim preuzimanjem inostrane kompanje u istoriji poslovanja njemačkih kompanija na stvaranje agrohemijskog diva koji bi kupcima nudio sjeme, uključujući i ono za genetski modifikovane usjeve, te kompatibilne pesticide i usluge za poljoprivrednike.

Pritom bi odjeljenje za zaštitu bilja i proizvodnju sjemena trebao preteći odjeljenje lijekova i postati glavni generator prihoda njemačke kompanije, uprkos tome što lijekovi na recept u pravilu donose veće profitne marže.

U danas objavljenom izvještaju Bayer je objavio i nerevidirane podatke kako bi naznačio kakvi bi bili rezultati odjeljenja za zaštitu bilja i proizvodnju sjemena kada bi se uključio Monsanto a isključili dijelovi poslovanja prodani BASF-u kako bi se ishodila regulatorna dozvola za mega spajanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *