Naslovne strane dnevnih novina za 6. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

RAZVOJ I VALORIZACIJA AERODROMA BIĆE VJETAR U LEĐA CRNOGORSKOJ EKONOMIJI

Koncesioni akt za Aerodrome Crne Gore ne smije biti priča za političku trgovinu, već isključivo u korist države Crne Gore. smatra analitičar Predrag Drecun. Nije nikakva tajna da crnogorski aerodromi nemaju uslove koji odgovaraju potrebama niti crnogorskog turizma, niti naše ekonomije, a time ni države. Upravo je to bilo očigledno tokom prošle i ove godine, kada je zabilježen rekordan broj putnika i kada je postalo očigledno da su upravo aerodromi, posebno tivatski, bili “usko grlo” crnogorske ekonomije.

MA prevezao 104.860 putnika

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) u avgustu je prevezao 104.860 putnika u redovnom, čarter i kod-šer saobraćaju, što je 23,3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Iz MA je saopšteno da je kompanija imala šest operativnih aviona na skoro 1.100 redovnih i čarter letova.

Radunović sa predstavnicima Moody’s-a

Vlada ostaje dosljedna očuvanju stabilnosti javnih finansija uz nastavak ulaganja u prioritetne sektore razvoja i podizanje efikasnosti pružanja javnih usluga, istakao je ministar finansija Darko Radunović. On je na jučerašnjem sastanku sa delegacijom kreditne agencije Moody's, zamjeniku direktora te agencije Steffena Dycku i njenom analitičaru Heiku Petersu predstavio aktuelni makroekonomski okvir u Crnoj Gori.

Dan

Rudniku prijeti trošak od 5,3 miliona

Protiv Rudnika uglja (RUP) vodi se više sudskih sporova ukupne vrijednosti 5,3 miliona eura, skrenuo je pažnju akcionarima pljevaljske kompanije nezavisni revizor Deloit, koji je uracio reviziju finansijskih iskaza za 2017. godinu. – Od posebnog finansijskog značaja je tužba Opštine Pljevlja u iznosu od 5,07. miliona eura. U finansijskim iskazima za poslovnu 2017. godinu izvršeno je rezervisanje po osnovu sudskih sporova u iznosu od 299.220 eura.

Ocjenjuju rejting

Vlada ostaje dosledna očuvanju stabilnosti javnih finansija uz nastavak ulaganja u prioritetne sektore razvoja i podizanje efikasnosti pružanja javnih usluga, saopštio je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa delegacijom kreditne agencije Mudis, koji će obaviti reviziju rejtinga države. Radunović je zamjeniku direktora u Mudisu Stefenu Daku i analitičaru Heiku Petersu predstavio aktuelni makroekonomski okvir u Crnoj Gori.

Vlada pripremila nezakonit koncesioni ugovor

Nacrt ugovora o koncesiji za aerodrome nije u saglasnosti sa važećim Zakonom o koncesiji, tačnije sa članom četiri stav dva tog zakona. Važećim zakonom predviđen je ugovorni odnos koncesionara i koncedenta, odnosno dvije strane, dok treća strana, u ovom slučaju banka, koja se u nairtu navodi kao sponzor, nije predviđena važećim Zakonom o koncesiji.

Pobjeda

Privatni operator će povećati profitabilnost

Privlačenjem investicija i ekspertize privatnog sektora, koncesije aerodroma mogu donijeti značajne ekonomske koristi na lokalnom, regionalnom i državnom nivou uvođenjem stranih direktnih investicija, jačanjem profitabilnosti aerodroma, aktivnim razvojem novih linija za rast putničkog saobraćaja i doprinosom stimulisanju rasta turizma, saopšteno je iz IFC, članica Grupe Svjetske banke, koja pomaže Ministarstvu saobraćaja u pripremi koncesionog akta za aerodrome.

U drugom kvartalu rast ekonomije 4,5 odsto

Preliminarni rezultati pokazuju da je ekonomija i u drugom kvartalu rasla po stopi od 4,5 odsto, kazao je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa zamjenikom direktora i analitičarem agencije Moody’s Stefanom Dajkom i Heikom Petersonom. Predstavnici Moody’s su u redovnoj godišnjoj posjeti Crnoj Gori radi prikupljanja podataka za reviziju rejtinga naše zemlje.

Opera i parkovi bolji od zgrada i parkinga

Prijedlog plana za urbanistički projekat ,,Kasarna Morača, koji je uradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), a po kojem će na ovom podgoričkom lokalitetu biti podignuta samo zgrada opere, rješenje je koje u potpunosti uvažava sve primjedbe sajavne rasprave i sve kvalitete i osobenosti lokacije, smatraju u grupi Kana (,,Ko ako ne arhitekt).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *