“Kasarna Morača”: Opera i parkovi bolji od zgrada i parkinga

Dodajte komentar

Prijedlog plana za urbanistički projekat Kasarna Morača, koji je uradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje RZUP, a po kojem će na ovom podgoričkom lokalitetu biti podignuta samo zgrada opere, rješenje je koje u potpunosti uvažava sve primjedbe sajavne rasprave i sve kvalitete i osobenosti lokacije, smatraju u grupi Kana (Ko ako ne arhitekt). Iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora navode daje propisano da se sprovodi ponovnajavna rasprava, ukoliko se planski dokument bitno razlikuje od prvobitnog nacrta.

Predstavnica grupe Kana, arhitektica Milica Vujošević zadovoljna je prijedlogom plana.

“Obrađivač, potpuno suprotno od prvog skandaloznog nacrta, predlaže rješenje koje u potpunosti uvažava sve primjedbe sa javne rasprave, a što je još važnije uvažava sve kvalitete i osobenosti lokacije i predlaže rješenje koje je sa datim kontekstom u pravoj harmoniji”, kazala je Vujošević Pobjedi.

Podsjeća da se zelenilo većim dijelom zadržava, dva postojeća objekta za koja se vjeruje da imaju kulturnu vrijednost se razmatraju za očuvanje, a na čitavoj lokaciji se predlaže samo jedan monumentalni objekat javnog sadržaja.

“Prijedlog ide dotle da ovaj objekat smješta na dijelu parcele gdje ima najmanje zelenila, što je neviđeno u Crnoj Gori. Obavezuje se izrada studija za zelenilo, kulturno nasljeđe i geomehaničke karakteristike, takođe nešto što crnogorskoj praksi gotovo da nije poznato”, naglasila je Vujošević.

Dodaje da planer nije zaboravio da nametne čak i savremeni izraz u arhitekturi opere, primjenu savremenih tehnologija i visok nivo energetske efikasnosti.

Prema njenim riječima, kada bi se ovako planiralo, Crna Gora bi bila novi Luksemburg ili Švajcarska i istakla da je RZUP, kao nekadašnja glavna republička ustanova sa tradicijom i kvalitetom u projektovanju i planiranju, pokazao da i danas može, kada hoće, da proizvede dobar materijal.

“Nažalost, posljednjih godina to nije bio slučaj, već je to ime već počelo da bude sinonim za loše planove koji praktično uništavaju prostor Crne Gore. Bilo bi dobro da ova ustanova zbilja radi u korist, a ne na štetu stanovnika Crne Gore”, izjavila je Vujošević.

Iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora navedeno je da im je RZUP dostavio prijedlog urbanističkog projekta Kasarna Morača 31. avgusta. Prijedlog plana je, kako su naveli, urađen na osnovu primjedbi građana i institucija i značajno se razlikuje od nacrta koji je prošao procedure javne rasprave.

Iz kompanija Zetagradnja, Normal kompanija i Čelebića nijesu željeli da komentarišu prijedlog plana za urbanistički projekat Kasarna Morača.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *