Fitch srezao prognozu rasta BDP-a Turske

Dodajte komentar

Agencija za kreditni rejting Fitch smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na “značajne rizike”.

Fitch sada predviđa da će bruto domaći proizvod Turske u ovoj godini porasti za 3,8 odsto, a u 2019. godini za 1,2 procenta, piše turski list Hurijet, pozivajući se na saopštenje rejting agencije objavljeno juče.

List dodaje da su prognozirane stope rasta niže za 0,7 procentnih poena, odnosno za 2,4 odsto, respektivno, u odnosu na Fitchovu procenu od 13. jula, kada je agencija smanjila kreditni rejting Turske na “BB” sa negativnim izgledima.

Fitch je naveo da očekuje oporavak rasta 2020. godine na 3,9 posto, “ali će on i dalje biti ispod trenda prosječne stope rasta”.

Turska ekonomija je prošle godine zabilježila ekspanziju od 7,4 posto.

Rejting agencija je u saopštenju ocijenila da će “oštar pad lire uticati na promjenu bilansa turske ekonomije kroz niži rast i smanjenje deficita tekućeg računa”.

Navodeći da su na nove prognoze privrednog rasta uticale “značajne neizvjesnosti”, Fitch je kao glavne rizike nabrojao “pogrešne političke korake, povećan finansijski pritisak na privatni sektor, geopolitičke tenzije i potencijalni odliv kapitala”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *