DUP „Vranjićke njive“: Trgovački centri, poslovne zgrade, pumpa, restorani…

Dodajte komentar

Glavni grad objavio je Predlog detaljnog urbanističkog plana „Vranićke njive“ shodno kome je na tom prostoru predviđena gradnja pumpne stanice, trgovačkih centara, poslovnih zgrada, restorana…

Planom je obuhvaćeno područje površine 26,5 hektara. Zahvat Detaljnog urbanističkog plana „Vranićke njive“ čini prostor omeđen sa sjeverne i sjeveroistočne strane rijekom Zetom, a sa južne i jugoistočne strane Malim brdom.

U okviru ovako određenog prostora izdvajaju se površine u funkciji: stanovanja male gustine, centralnih djelatnosti, mješovite namjene, pejzažnog uređenja, komunalne infrastrukture i objekata, površinske vode, šumske površine i saobraćajne infrastrukture.

„Stanovanje malih gustina je zastupljeno na potezu između Malog brda i mješovite namjene u centralnom dijelu zahvata plana, kao i u istočnom dijelu plana u užem pojasu izmjeđu regionalnog pravca Danilovgrad-Podgorica i rijeke Zete. Zadržava se na lokacijama gdje je već zatečeno uz popunjavanje u okviru praznog neizgrađenog prostora“, piše u Obrazloženju.

Uz stanovanje kao pretežnu namjenu moguća je organizacija sadržaja u funkciji trgovine, ugostiteljstva, usluga, administracije, kao i drugih sadržaja koji mogu podržati stanovanje kao primarnu namjenu.

Površine za centralne djelatnosti su planirane u okviru jedne lokacije i podrazumevaju objekte poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti a za potrebe opsluživanja naselja.

Kao prateća namjena, mogu se planirati i ugostiteljski objekti, trgovački centri, poslovne zgrade i objekti uprave, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite.

Površine za mješovite namjene  opredeljene su u središnjem dijelu zahvata plana između regionalnog puta Danilovgrad – Podgorica i novoplaniranih ulica br.3 i br.5. Na UP 109 je planirana pumpna stanica.

Površine za pejzažno uređenje predstavljaju površine koje su planom opredijeljene kao posebne površine u funkciji zelenila i za čiju organizaciju i uređenje su definisani uslovi u posebnom poglavlju ovog plana.

Površine u funkciji objekata komunalne infrastrukture su u funkciji objekata koji podržavaju infrastrukturu. U skladu sa rješenjem infrastrukture na nivou plana obezbijeđene su potrebne pripadajuće površine uz objekte infrastrukturnog napajanja.

Površinske vode – čini rijeka Zeta u istočnom dijelu zahvata plana koja je zadržana u  svom prirodnom toku i koja je od zone stanovanja odvojena zaštitnim zelenim pojasom.

Šumske površine – zaštitne šume –  čine dio Malog brda koje se prema predmetnom prostoru spušta sa sjevero-zapadne i sjeverne strane.

Postojeći objekti koji su izgrađeni i u upotrebi, a koji se nalaze u okviru „šumske površine“ u južnom dijelu plana, koji se kao takvi zadržavaju uz mogućnost rekonstrukcije i adaptacije u okviru postojećih gabarita.

Saobraćajne površine su u planu definisane u vidu kolovoza, trotoara, staza i prilaza.

O predlogu detaljnog urbanističkog plana će se izjasniti odbosrnici Glavnog grada na sjednici koja je zakazana za 12. mart.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *