Da li su strani radnici dobrodošli u Njemačku?

Dodajte komentar

Njemačka je atraktivno mesto za ulaganja i mjesto koje strancima pruža dobre mogućnosti za posao. Svjedoci smo sve češćeg odlaska najobrazovanijeg kadra iz regiona – lekari i medicinske sestre sve češće biraju upravo Njemačku kao svoju novu životnu adresu.

Ipak, čini se da nije sve tako idealno. Nova studija pokazuje da se stranci u toj zemlji – ne osjećaju dobro.

Kako prenosi Dojče vele, visoke stanarine, hronični nedostatak mjesta u vrtićima, povećani životni troškovi, su muke koje ne muče samo Njemce, već i sve one koji iz neke druge zemlje dolaze u Njemačku da rade, obično privremeno. Ali to nije ono što stranci koji dođu u Njemačku vide kao najveći problem. Ono što im najviše smeta jeste ne baš prijateljski odnos Njemaca prema strancima.

To proizlazi iz studije internet-platforme „InterNations“, namijenjene onima koji žive i rade u inostranstvu. I prošlih godina “došljaci” su se žalili na manjak gostoljubivosti kod Njemaca. A ovoga puta Njemci su prošli još gore: od 68 zemalja na spisku, Njemačka se našla na 38. mjestu. To je daleko slabiji rezultat nego 2014. kada je Njemačka još držala solidno 12. mjesto.

„Čak 56 odsto ispitanih u Njemačkoj tvrde da je teško sprijateljiti se s lokalnim stanovništvom“, kaže direktor platforme „InterNations“ Malte Cek.

Na globalnom nivou, 36 procenata iseljenika ima problema da uspostavi kontakt s lokalcima. U Njemačkoj je taj procenat osjetno viši. „Teme migracija koja u posljednje vrijeme vlada javnim diskursom, nije pozitivno uticala na razvoj situacije“, objašnjava Cek taj negativni trend.

To ne spasava ni dobar imidž Njemačke kada je u pitanju ekonomija. Njemačka je i dalje kao mjesto za rad među globalnim radnim nomadima vrlo cijenjena: radna mjesta su sigurna, socijalni uslovi dobri, privreda stabilna.

„Njemačka je atraktivno odredište za strane radnike“, smatra i Marsel Fračer, direktor Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). On u razgovoru za DW napominje da se tokom posljednje decnije svake godine u Njemačku useljavalo po 300.000 građana iz ostalih zemalja EU. Fračer smatra da je Njemačka atraktivna zbog kvalitetnih radnih mjesta i dobrih mogućnosti za dalje obrazovanje, i da će to tako ostati i u budućnosti.

Izvor: Dojče vele

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *