Vlasnik Zare seli poslovanje na internet

1 komentar

Španski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, planira da najkasnije do 2020. godine preseli prodaju svih svojih brendova na internet, uključujući i ona tržišta na kojima nemaju nijednu fizičku trgovinu.

Podstaknut novim trgovinama koje prodaju odjeću isključivo putem interneta, poput Boohoo.coma i Missguideda, najveći lanac prodavnica odjećom u svijetu, pionir koncepta brze mode, odlučio je da razvija nove tehnologije, udružujući snage s tehnološkim kompanijama i testirajući nove metode upravljanja zalihama.

Tako je izvršni direktor Pablo Isla novinarima u utorak u Milanu najavio da će sistem naručivanja odjeće putem interneta i pokrivanja tih narudžbi zalihama iz fizičkih trgovina proširiti na svih 96 zemalja u kojima Inditex ima fizičke trgovine.

Inditexovi brendovi uključuju Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershku, Stradivarius, Oysho i Uterque a prodaju se kroz mrežu od gotovo 7.500 fizičkih prodavnica. Internet prodaja organizovana je na 49 tržišta.

“Želimo da modne kolekcije budu dostupne svim našim korisnicima, širom svijeta. Čak i na tržištima na kojima trenutno ne postoje naše fizičke prodavnice”, naglasio je Isla.

Inditex je prošle godine zabilježio skok online prodaje za 41 posto, s udjelom tog kanala prodaje u ukupnim neto prihodima na nivou grupe od 10 posto. To znači da kompanija još uvijek kaska za pojedinim konkurentima, poput švedskog H&M-a koji ostvaruje gotovo 12 posto ukupnih prihoda prodajom na Internetu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *