Od juče EU može da uvozi jeftine solarne panele iz Kine

Dodajte komentar
Ilustracija

Zabrana Evropske unije na uvoz solarnih panela iz Kine istekla je juče, pošto je Evropska komisija odbila zahtjeve industrije da sprovede istragu o njihovom ukidanju, izvještava EUobzerver, zvanično glasilo unije.

“Ovo je prelomni trenutak za evropsku solarnu industriju. Uklanjanjem trgovinskih nameta, Evropska komisija danas ukida najveću prepreku za solarni rast u Evropi”, izjavio je Kristijan Vestermajer, predsjednik organizacije SolarPauer Jurop koja zastupa uvoznike i firme koje se bave instaliranjem panela.

Evropska unija je prve antidamping carine i mjere protiv subvencionisanih kineskih solarnih ploča, vafera i ćelija (komponenti za proizvodnju panela) uvela 2013. godine, a u martu prošle godine ih je produžila za još 18 mjeseci, nagovijestivši da bi trebalo da se okončaju.

Kineskim proizvođacima je dozvoljeno da prodaju solarne proizvode u Evropi bez carina ako to čine po minimalnoj cijeni ili iznad te cijene. Ako prodaju po cijeni nižoj od minimalne, onda podliježu carinama u iznosu do čak 64,9 procenata.

Kinesko Ministarstvo trgovine je pozdravilo kraj zabrane, ocijenivši taj potez kao “model uspješnog rješavanja trgovinskih sporova putem konsultacija”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *