Naslovne strane dnevnih novina za 5. septembar – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Državni dug tri milijarde, narušen plan za smanjenje

Državni dug na kraju juna iznosio je 3,1 milijardu eura ili 70,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Ministarstva | finansija, što je za 440 miliona više nego u istom mjesecu prošle godine. Iz tog resora je objavljeno na računu države postoje depoziti od 344 miliona eura, zbog čega računaju neto državni dug od 2,76 milijardi ili 62,3 odsto BDP-a. Neto državni dug je u odnosu na jun prošle godine veći za 168 miliona eura.

Vlada krpi rupe u budžetima opština sa 10 miliona eura

Državni budžet ostaće uskraćen na godišnjem nivou za oko 10 miliona eura zato što je Vlada odlučila da dio svojih prihoda ustupi opštinama da bi poboljšala njihovu finansijsku situaciju. Taj novac biće usmjeren opštinama sa sjevera države tako što će im država ustupiti polovnu novca od poreza na dohodak fizičkih lica koji se slije u državnu kasu, a naplaćen je u toj opštini. Za sjeveme opštine koje imaju manje od 3.000 stanovnika predviđeno je da dobiju 70 odsto ostvarenog poreza na dohodak fizičkih lica na njihovoj teritoriji.

Dnevne novine

U Herceg Novom oko 22.000 turista

Prema posljednjim podacima Turističke organizacije Herceg Novi, u toj primorskoj opštini boravi 22.220 turista, 53 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Stranaca je, od ukupnog broja gostiju, 21.640, dok je domaćih turista 580. U hotelima boravi 5.300 gostiju, domaćinstvima 16.820, a u auto-kampovima 94 turista.

Veći trgovinski lanci snizili cijene cigareta

Veći trgovinski lanci su, povodom smanjenja akciza na duvanske proizvode, snizili njihove cijene, utvrdili su inspektori Tržišne inspekcije u prvim kontrolama, s akcentom na primorje. Tržišna inspekcija, shodno zakonu, već nekoliko dana sprovodi pojačanu kontrolu prodaje duvanskih proizvoda, s obzirom da su od subote snižene akcize na cigarete.

PROBLEMI SU SIVA ZONA I LOŠ RAD INSPEKCIJA

Ovogodišnja sezona bolja je od prošlogodišnje, a veliki problem je siva zona i rad inspekcija, saopštio je suvlasnik kompanije Montenegro stars hotels group i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović. Sezona, prema njegovim riječima, i dalje traje, a sada je špic podsezone, koji je dobar kada je septembar u pitanju.

Dan

Ne provjeravaju ko je uzeo 105 hiljada

Nekoliko bivših radnika Željezare okupilo se juče ispred sjedišta Delegacije Evropske unije (DEU) u Podgorici kako bi iskazalo protest zbog nepostupanja tužilaštva po njihovoj prijavi, a u vezi sa netsankom 105 hiljada eura iz kase uzajamne pomoći. Delegaciji EU su i ranije dostavili svu dokumentaciju u vezi sa prijavom. Najavili su i da će, ako se ništa ne uradi po pitanju prijave do 1. oktobra, angažovati advokata i žaliti se sudu u Strazburu.

Granski ugovor produžen do 2021. godine

Predsjednik Crnogorskog sindikata telekomunikacija (CST) Željko Burić i predsjednica Unije poslodavaca (UPCG) Svetlana Vuksanović potpisali su juče izmjene granskog kolektivnog ugovora (GKU) za sektor telekomunikacija. Oni su se saglasili da se primjena granskog kolektivnog ugovora za telekomunikacije produži na isti period od tri godine na koji je prethodno bio potpisan 2015, odnosno do 8. oktobra 2021.

Država dužna 3,1 milijardu eura

Ukupan državni dug na kraju juna iznosio je 3,105 milijardi eura ili 70,1 osto BDP-a. Sa depozitima, državni dug je na dan 30. jun iznosio 2,76 milijardi, što je 62,3 odsto BDP-a, piše u izvještaju Ministarstva finansija. U odnosu na kraj marta, odnosno kraj prvog kvartala, državni dug Vlade koju vodi Duško Marković je povećan za čak 440 miliona eura. – Spoljni dug je iznosio 2,644 milijarde eura, dok je unutrašnji iznosio 460,65 miliona. Depoziti su na kraju drugog kvartala, uključujući 38,477 unci zlata, iznosili 344,7 miliona piše u izvještaju resora koji vodi Darko Radunović.

Pobjeda

Imaju 20 vrsta i 59 podvrsta naknada

Komisija za tržište kapitala objavila je novi pravilnik o naknadama za rad komisije, odnosno cjenovnik svih usluga. Predsjednik Komisije Zoran Đikanović Pobjedi je kazao da naknade nijesu povećane u odnosu na dosadašnji cjenovnik, ali su novim zakonom utvrđene dodatne funkcije komisije. Nije došlo do promjena naknada.

Sjevernim opštinama dodatnih deset miliona

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samouprave, o komejejuče počelajavna rasprava, predloženo je da se poveća ustupanje poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu sa 12 na 50 odsto. Opštinama koje imaju do 3.000 stanovnika, ovim dugo pripremanim nacrtom, predloženo je ustupanje 70 odsto ovog poreza.Ministarstvo finansija juče je raspisalo javnu raspravu koja će trajati do 4. oktobra tekuće godine, a očekuju se brojne primjedbe.

Grade 150 apartmana u Bečićima

Budvani Branko Kažanegra i Sofija Kalađurđević kao i kompanije Casa al Mare i Stublina izgradiće u Bečićima, u blizini obale mora, apartmanski kompleks, koji se sastoji od četiri objekta, 150 apartmana. Ukupna površina kompleksa je 14,3 hiljade kvadrata, a u okviru objekata su predviđeni bazeni i bazenske plaže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *