25. Infofest od 30. septembra do 6. oktobra

Jubilarni 25. Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2018 održaće se u periodu od 30. septembra do 6. oktobra u Budvi, saopšteno je iz Ministartsva javne uprave.

Skup koji ima zvanični status „manifestacija od državnog značaja“, zajednički organizuju Ministarstvo javne uprave Crne Gore i konsultantska kompanija Biznis Link.

Ovogodišnji Festival će, kako su naveli, okupiti više od hiljadu predstavnika ICT sektora, državnih organa, finansijskih institucija, telekomunikacionog i energetskog sektora, industrije, javnih preduzeća i drugih značajnih privrednih subjekata, kao i renomirani eksperti i nezavisni ICT autoriteti.

U programu će učestvovati svjetski tehnološki lideri (Oracle, Microsoft, Fujitsu, SAP, HPE, Symantec …), vodeće ICT kompanije iz regiona (Saga, TeleGroup, Lanaco, SBS, S&T, Čikom, SBS …), zatim Crnogorski Telekom kao vodeći telekomunikacioni operater, Pošta Crne Gore, EPCG…

“Ministarstvo javne uprave nosilac je tri Infofest panela od kojih se prvi odnosi na ISA² aktivnosti podizanja interoperabilnosti eServisa, drugi je „One-stop-shop u Crnoj Gori – potreba i mogućnost“ i treći „Tehnologija, privatnost i politike privatnosti za digitalnu ekonomiju – od lokalnog, do globalnog“. Ekspertska predavanja po pozivu organizatora na Infofestu 2018 odnose se na budućnost vještačke inteligencije (Dejan Cvetković, CTO, Microsoft) i na „zeleni“ data centar (Jorn Scaane, CEO, Lafdal mine). Pošta Crne Gore je nosilac savjetovanja „Digitalna teritorija pošte“, a grupa crnogorskih univeziteta će prezentovati Erasmus+ projekat unapređenja studijskih projekata u zdravstvu. Privredna komora Crne Gore će organizovati zajedničko predstavljanje devet crnogorskih ICT kompanija, a, zajedno sa Asocijacijom menadžera Crne Gore, i panel „Digitalna ekonomija: sad ili odmah?“”, navode u saopštenju.

Održaće se i tribina na temu „Budućnost primjene Blockchain-tehnologije“ U programu Festivala je i tradicionalna regionalna Naučno-stručna konferencija „ICT Pulse“, u okviru koje se prezentiraju najbolji autorski radovi, odabrani po javnom pozivu organizatora. Panel koji organizuje Regionalna škola javne uprave (ReSPA) baviće se budućnošću javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana. U okviru Infofesta biće održano savjetovanje o ulozi informatike u savremenom sportu čiji je nosilac Crnogorski olimpijski komitet.

Poseban internacionalni programski značaj za ovogodišnji Infofest imaće 16. Međunarodna konferencija „Razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost“ koju organizuje Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

U okviru „Infofest izložbe“ u slobodnim prostorima hotela „Avala“, punktove će imati 14 kompanija.
U skladu sa svojom edukativnom misijom, Organizator je obezbijedio da 100 studenata besplatno učestvuje na Infofestu 2018.

“Po tradiciji, i ovaj Infofest će imati kvalitetan prateći, animativni program koji će doprinijeti relaksantnoj poslovnoj atmosferi i ugodnom boravku učesnika Festivala iz cijele Evrope. Programski odbor Festivala pratiće sve sadržaje i, posljednje festivalske večeri, najuspješnijim učesnicima, dodijeliti nagrade i priznanja”, zaključili su u saopštenju.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *