VTB bank prodala američko poslovanje

Dodajte komentar
Ruska banka VTB objavila je da je iz geopolitičkih razloga prodala američko poslovanje VTB Capital upravi, nakon čega više neće biti direktno prisutna u Sjedinjenim Državama.

VTB podliježe američkim sankcijama koje obuhvaćaju i njenog direktora Andreja Kostina zbog bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

SAD je početkom ove godne uveo sankcije istaknutim ruskim biznismenima koji su zbog toga odlučili da prodaju kontrolne udjele u velikim ruskim kompanijama kako bi im omogućili nesmetano poslovanje.

Neki ruski poslovni čelnici i ulagači strahuju da će novi krug američkih sankcija otežati poslovanje ruskih banaka u SAD-u odnosno s američkim klijentima, napominje londonski dnevnik The Financial Times.

Iz VTB-a su u ponedjeljak saopštili da je sporazum o prodaji VTB Capitala upravi postignut 30. avgusta.

Kompanija će pod novim nazivom Xtellus Capital Partners pružati brokerske usluge VTB-u, koji će zahvaljujući tome klijentima u SAD-u nastaviti da pružaju usluge na tržištima dionica i vrijednosnih papira s fiksnim prinosima.

“S obzirom na aktualnu geopolitičku situaciju takva promjena… najprikladniji je način da nastavimo da pružamo usluge našim ruskim i globalnim klijentima”, navodi se u saopštenju VTB-a, objavljenom u ponedjeljak.

Nakon transakcije ruska banka više neće biti direktno prisutna u Sjedinjenim Državama.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *