Prva zemlja koja zahtijeva solarne panele na novim kućama

Dodajte komentar

Američka savezna država Kalifornija postaje prva država u kojoj će biti obavezno postavljanje solarnih panela na novoizgrađene kuće.

Kalifornija nastavlja da ulaže u solarnu budućnost. Najnovije izmene u građevinskom zakonu donijete su početkom maja i podrazumijevaju da svaka novoizgrađena kuća ima solarni panel.

Nova zakonska rješenja biće uključena u sve građevinske dozvole izdate posle 1. januara 2020. Očekuje se da do 2030. godine 50 odsto struje u toj državi bude proizvedeno iz obnovljivih izvora poput energije Sunca.

„Riječ je o velikoj ekspanziji tržišta za solarnu energiju”, rekla je Lin Jurič, izvršna direktorka kompanije „Sanran”, vodećeg proizvođača solarnih instalacija, za Njujork tajms. Taj sistem će pomoći stanovnicima da uštede na troškovima za komunalije.

Pjer Delfirž, viši naučnik u Veću za zaštitu prirodnih bogatstava SAD, nazvao je nova pravila „revolucionarnim” i izjavio da će ona smanjiti emisiju ugljen-dioksida i pomoći građanima Kalifornije da uštede novac.

U narednih 30 godina će, kako kaže, uštedjeti više od 1,7 milijardi dolara, a zagađenje ugljen-dioksidom smanjiće se u državi za 1,4 miliona metričkih tona.

Novi propisi takođe zahtijevaju i druge mere energetske efikasnosti, uključujući dobru izolaciju i bolje prozore.

RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *