Prijeti li dolaru kolaps: Kineski juan i zvanično u MMF-voj deviznoj korpi valuta

1 komentar

MMF je zvanično dao zeleno svjetlo za prihvatanje kineske valute, juana, za svoju deviznu korpu valuta. Prema navodima Reutersa, ovaj potez pokreće put pozicioniranju juana na istom nivou sa američkim dolarom. Ov je najnovija u nizu globalnih promjena koje prijete da uklone američki dolar kao rezervnu valutu u svijetu.

Stručnjaci predviđaju da će ovo izazvati jedan od najkrupnijih transfera bogatstva tokom naših života.

Po riječima Huana Zaratea, koji je pomogao u sprovođenju finansijskih sankcija dok je radio u Odjeljenju za trezor Džordža C. Buša, “kada druga valuta postane alternativa dolaru, pravila igre će početi da se mijenjaju”.

Neki stručnjaci upozoravaju da svaki potez MMF-a da “stisne” američki dolar može biti katastrofa za američke investicije.

Leong Singh Chiong, zamjenik direktora Centralne banke, rekao je da će ova alternativa dolaru “vjerovatno transormisati finansijski mozaik u narednih 5-10 godina”.

Ekspert za monetarni sistem dr Steve Sigherud upozorava: “Već više od dvije decenije sam aktivan na tržištima, ali nikada nisam vidio ništa tako brzo da preseljava tako velike sume novca. Ova najava će pokrenuti domino efekat, koji će u suštini utvrditi ko će biti bogat i koji će se boriti u Americi u godinama koje dolaze”.

Dr. Sugherood kaže da ako imate bilo kakvo američko “papirno sredstvo” – a to uključuje dionice, obveznice ili običnu gotovinu na bankovnom računu – trebalo bi da znate šta je sljedeće i znate kako da se pripremite. Mnogi stručnjaci smatraju da skorašnji skok cijena zlata i srebra predstavlja direktan rezultat postupka MMF-a. Plemeniti metali poskupljuju svaki put kada padne američki dolar.

Tokom proteklih 600 godina postojalo je šest različitih globalnih rezervnih valuta, koje kontrolišu svjetske supersile. Posljednja – američki dolar – već više od 80 godina dominira svjetskim monetarnim sistemom. Ono što je alarmantno jeste činjenica da su globalne rezervne valute padale svakih 80-90 godina u posljednjih šest vijekova! Šta to znači za Ameriku i za dominaciju američkog dolara? Na osnovu nedavnih dokaza i dugotrajnih istorijskih trendova, stručnjaci predviđaju neizbježni kolaps ove valute!

(Indikator)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pozdrav,
    prvi puta komentiram na Vašem portalu koji je iznimno informativan i u skladu s trenutnim događanjima u svijetu financija.
    Međutim, molim Vas, nemojte si više dozvoljavati ovakve članke, jer ovo što ste napisali nema veze sa realnošću.
    Prvo, juan je pridružen ima dvije godine, točnije 2016-te.
    Drugo, rezervne valute MMF-a su i GBP i JPY ali nikako nisu konkurencija am. dolaru.
    I treće, ovaj članak koji ste preuzeli sa Indikatora, je reciklinar toliko puta na online portalima u zadnje dvije godine jer ljudima golica maštu i jak je clikbait, a u suštini Vama samo škodi.

    Kao portal koji objavljuje podatke iz svijeta financija, morate malo više pripaziti na vjerodostojnost istih.
    Tri klika više u Google-u ili bilo kojoj tražili i vidjeli bi koliko je tu gluposti napisano.

    Vjerni čitatelj!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *