Nova kriza će doći poput cunamija, brže nego što mislimo

Nakon jednog od najdužih i najvećih perioda rasta cijena akcija u istoriji, berzanski indeksi u pojedinim zemljama prestali su da rastu, što neki analitičari tumače kao prvi signal nadolazeće recesije.

Iz tabele se može iščitati da američki predsjednik Tramp, zapravo, nešto radi dobro. Naime, dok akcije u ostalim razvijenim zemljama stagniraju, u SAD i dalje rastu. U isto vrijeme kineske su značajno pale, što znači da investitori i špekulanti smatraju da će u trgovinskom ratu između SAD i Kine pobijediti SAD. Ukoliko Tramp uspije da smanji američki trgovinski deficit s Kinom, koji je 2017. godine iznosio čak 375 milijardi dolara, doći će do povećanja proizvodnje u SAD, što bi trebalo biti dobro za profitabilnost američkih kompanija. S druge strane, ako Kina bude manje proizvoda izvozila u SAD, pašće i profitabilnost kineskih kompanija, zbog čega već sad investitori prodaju njihove akcije.

Investitori se očito ne brinu o dolasku recesije, što se može vidjeti iz kretanja cijene zlata i nafte. Rast cijene od 16% od početka godine ukazuje na veću potrošnju tog energenta, a veća potrošnja ukazuje i na veću industrijsku aktivnost na globalnom nivou. Cijena zlata u 2018. godini je pala, što je takođe znak da se većina učesnika na berzama za sada ne plaši krize.

Kada su u pitanju kriptovalute, 2018. godina je bila vrlo loša. Cijene gotovo svih kriptovaluta su pale, a najvažnija među njima – Bitcoin, izgubila je polovinu svoje vrijednosti. Nakon rasta od preko 1.000% tokom 2017, pad je bio očekivan i vjerovatno još nije gotov. Velika većina investitora je Bitcoin kupila isključivo s ciljem kratkoročne špekulacije koja je godinama donosila ekstremno visoki prinos. Rast je sada zaustavljen, a vjerovatnoća ekstremno visokih zarada se značajno smanjila, stoga je realno za očekivati da će se još mnogo vlasnika Bitcoina odlučiti za prodaju i napuštanje tržišta kriptovaluta, što može doprinijeti nastavku pada cijena.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je, bez obzira rast cijena američkih akcija i nafte, kao i pad cijene zlata, ipak potrebno početi sa pripremama za iduću recesiju. Sadašnji rast traje gotovo cijelu deceniju i najduži je u istoriji. Uz sve ekonomske i političke rizike, samo je pitanje vremena kada će se problemi iz jednog žarišta početi širiti svijetom i uzrokovati novu krizu. To se ne mora dogoditi ove ili čak naredne godine, no svaka nova nadprosječno dobra ekonomska vijest dovodi nas korak bliže kraju perioda ekonomske ekspanzije. Nakon što svima bude jasno da je kriza stigla, cijene akcija i vrijednost udjela u investicionim fondovima će već biti nekoliko desetina odsto niže, dok će cijena zlata biti značajno viša od trenutne.

Bif.rs

Check Also

Montenegro Airlines osvježava flotu sa dva nova aviona

Montenegro Airlines će u aprilu svojoj floti dodati četvrti avion Embraer 195. Generalni direktor aviokompanije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *