Katar najavio investicije od više milijardi eura u Njemačkoj

Dodajte komentar

Katarski ministar finansija Ali Shareef Al Emadi najavio je da će ta zalivska zemlja investirati više milijardi eura u Njemačkoj.

Prošlog mjeseca je Katar najavio investiranje 15 milijardi dolara u Republici Turskoj, a sada najavljuje i velike investicije u Njemačkoj.

Al Emadi je za list “Handelsblatt“ kazao da će detalje o mega investicijama u Njemačkoj objaviti u petak katarski emir Sheikh Temim bin Hamad Al Thani tokom zvanične posjete Berlinu.

Ističući kako Katar smatra Njemačku veoma važnim akterom globalne ekonomije, Al Emadi je kazao da njemačko tržište ima optimističnu budućnost.

Kao zemlja bogata prirodnim gasom LNG, Katar je u protekle tri decenije investirao više od 20 milijardi eura u kompanije Njemačkoj, uključujući Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief i SolarWorld.

Katar se sprema za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, a brojne infrastrukturne projekte realiziraju i međunarodne firme iz Njemačke, u prvom redu Siemens i Deutsche Bahn.

Njemačka je stala uz Katar i u zaljevskoj krizi koja je počela u junu prošle godine kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli odnose i blokirali kopnene i zračne granice Katara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *