Kina izdvaja za Afriku 60 milijardi dolara

Kina će izdvojiti dodatnih 60 milijardi dolara za ekonomski razvoj afričkih zemalja, obećao je danas kineski predsjednik Si Đinping na samitu Kina-Afrika u Pekingu.

Ova podrška “uključuje 15 milijardi dolara nepovratnih sredstava i beskamatnih zajmova, kreditne linije i investicije kineskih kompanija”, rekao je predsjednik Kine, koja se često optužuje da svojim partnerima nameće neodrživo zaduženje.

Forum o kinesko-afričkoj saradnji okuplja u Pekingu vođe Kine i više od 50 afričkih zemalja. Desetine afričkih vođa sastalo se sa Sijem uoči konferencije.

Si je u obraćanju poslovnim ljudima danas pred početak konferencije promovisao kinesku inicijativu da gradi luke i druge infrastrukturne objekte kao sredstvo za “zajednički prosperitet” u svijetu suočenom izazovima trgovinskog protekcionizma.

Si je rekao da će kineska inicijativa “Jedan pojas jedan put” proširiti tržišta i nastojao da ublaži zabrinutost da Peking želi da izgradi strateški uticaj, obećavajući da kineske investicije dolaze bez “političkog uslovljavanja”.

“Kineske investicije u Africi dolaze bez političkog uslovljavanja. Kina se ne miješa u unutrašnja pitanja Afrike i ne nameće sopstvenu volju”, rekao je kineski predsjednik.

Check Also

Bez građevinske dozvole 44.148 objekata u Crnoj Gori

Podaci iz katastarskih evidencija pokazuju da je u Crnoj Gori 44.178 objekata bez građevinske dozvole, …

One comment

  1. Neodrživi uslovi zaduživanja, pa čita li iko ovo što je napisano novac se daje za luke brodogradilišta pruge …. Blago nama sa Deutche bankom i pravednim uslovima za zaduživanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *