Crna Gora produžava sankcije Rusiji

Dodajte komentar

Crna Gora, Albanija, Norveška i Ukrajina priključile su se odluci Evropske unije, usvojenoj 5. jula, da produži ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara 2019. godine, saopšteno je iz Savjeta Evrope.

Ekonomska ograničenja usmjerena su na finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na robu dvojne namjene. Prvi put su te sankcije uvedene 31. jula 2014. godine, na rok od godinu dana.

„Zemlje-kandidati Crna Gora i Albanija, Norveška kao članica Evropske ekonomske zone, kao i Ukrajina, priključuju se tom saopštenju. One će svoju nacionalnu politiku uskladiti s tom odlukom Savjeta Evrope“, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da Evropska unija pozdravlja potez četiri države, prenosi  portal sputniknews.com.

Sankcije Moskvi su uvedene u ljeto 2014, u jeku ukrajinske krize, nekoliko mjeseci poslije ruskog pripajanja Krima i ofanzive proruskih pobunjenika koja je potom uslijedila.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da podržava pobunjenike, uključujući i snabdijevanje oružjem, što Moskva poriče.

EU je uvela sankcije za skoro 150 ljudi, među kojima ima i osoba bliskih predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, i stavila ih na “crnu listu”.

Njihova imovina u evropskim bankama je zamrznuta i uskraćene su im vize za ulazak u EU.

Evropski lideri su krajem juna u zaključcima ponovo pozvali Rusiju da “prihvati svoju odgovornost” za obaranje aviona MH17 projektilom iznad Ukrajine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *