Panasonic zbog Brexita seli svoje evropsko sjedište iz Londona

Dodajte komentar

Japanski proizvođač potrošačke elektronike Panasonic planira u oktobru preseliti evropsko sjedište iz Londona u Amsterdam, podstaknut približavanjem izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, izvijestio je u četvrtak japanski poslovni dnevnik Nikkei.

Kompanija želi izbjeći probleme s oporezivanjem koje bi mogla donijeti odluka Britanije o izlasku iz EU, rekao je izvršni direktor Panasonic Europea Laurent Abadie.

Japan bi mogao početi tretirati Britaniju kao poresko utočište, ako London snizi poresku stopu za kompanije, dodao je Abadie, koji je trenutno u Berlinu u posjeti najvećem evropskom sajmu elektronike IFA 2018.

Dodao je kako u Panasonicu već 15 mjeseci razmišljaju o preseljenju evropskog sjedišta zbog više nedoumica povezanih s Brexitom.

Selidba evropskog sjedišta u kontinentalnu Evropu takođe će pomoći Panasonicu da izbjegne prepreke koje bi spriječile slobodan protok ljudi i robe, istaknuo je čelnik Panasonicovog evropskog poslovanja.

U Amsterdam će preseliti 20 do 30 zaposlenih u londonskoj kancelariji, koji se bave revizijom i finansijskim poslovanjem, dok će oni zaduženi za odnose s ulagačima ostati u Londonu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *