Naslovne strane dnevnih novina za 31. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dan

PREDUZEĆE “VILE OLIVA” OTKUPILO 26 ODSTO DIONICA REPUBLIKE SRBIJE U LjEČILIŠTU „SIMO MILOŠEVIĆ” – Za akcije Instituta Rakčević platio 2,8 miliona eura

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) “Vile Oliva, u vlasništvu biznismena Žarka Rakčevića, kupilo je juče na Montenegroberzi skoro 26 odsto akcija Instituta “Simo Milošević, za 2,83 milionaeura. Rakčevićje za “Dan kazao da je HTP “Vile Oliva kupila 99,19 hiljada akcija Instituta “Simo Milošević, koje su bile u vlasništvu države Srbije, po cijeni od 28,5 eura po akdiji.

NA JUČERAŠNjOJ SJEDNICI SKUPŠTINE AKCIONARA RUP-A IZABRAN NOVI BORD DIREKTORA – Dobit 6,3 miliona

Akcionari Rudnika uglja (RUP) juče su naredovnoj sjednici Skupštine razriješili stare i izabrali nove članove odbora direktora. Za nove članove odbora izabrani su Aleksandar Mitrović, Igor Noveljić, Nikola Vujović, Zoran Gospić, Vlade Milinković, Branislava Pejović i Nataša Marković.

U PLjEVLjIMA CIJENA UGLjA ZA ŠIROKU POTROŠNjU PORASLA NA 69 EURA – Tona uglja skuplja za sedam eura

Iz RUP-a nijesu objasnili zbog čega cijena pljevaljskog uglja raste, ali se ranije spekulisalo da je potražnja za pljevaljskim ugljom sve veća i da rudnici, posebno u Bosni i Hercegovini (BiH), sve slabije rade i nijesu u mogućnosti da zadovolje potrebe tržišta u regionu. Iz RUP-a su takođe tvrdili, tokom prošle godine, da potražnja raste i da se širi tržište za ugalj.

BIVŠI I SADAŠNjI RADNICI NIKŠIĆKOG „JAVORKA MB” U NEVOLjI, UPRAVA NEGIRA OPTUŽBE – Ne poštuju plan reorganizacije, duguju staž i plate

Okupljeni radnici juče su ponovili i da im je Mićković, ranije, bez njihovog znanja, mijenjao rješenja o radu, pa su povremeno, i samo na papiru, bili uposleni u njegovoj drugoj firmi “Mi-Rai, u koju je takođe, kao i u “Javorak”, uveo stečaj. Da su fiktivno radili u “Mi-Rai, većina je saznala kad je uveden stečaj u matičnoj firmi

Pobjeda

Akcionari Rudnika uglja Pljevlja zadovoljni poslovanjem u prošloj godini – U plusu 6,3 miliona, dug manji za 4,8 miliona

Rudnik uglja je prošlu poslovnu godinu završio 6,3 miliona eura u plusu, što je za 71 odsto bolje nego 2016, konstatovano je najučerašnjoj skupštini akcionara pljevaljske kompanije.

HTP Vile Oliva na Montenegroberzi kupila udio od 26 odsto kapitala Instituta Igalo – Rakčević: Zainteresovani i za kupovinu 56 odsto državnih akcija

HTP Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, kupila je juče na Montenegroberzi blizu 26 odsto ili 99.187 akcija Instituta “Simo Milošević iz Igala za 2,8 miliona eura. Rakčević je nakon završetka transakcije Pobjedi kazao da je, sa partnerima koje sada ne želi da imenuje, zainteresovan za kupovinu 56 odsto državnih akcija Instituta na međunarodnom tenderu, koji očekuju u oktobru. Vile Oliva je po 28,5 eura po akciji kupila udio Vlade Srbije u Institutu. Uz akcije koje je kupovala ranije, Rakčevićeva kompanija sada posjeduje 27 odsto kapitala Instituta.

Analitičar Goran Đukanović navodi da uvođenje tarifa na uvoz aluminijuma u SAD zasad nije znatnije poremetilo tržište

Tarife na uvoz aluminijuma u SAD nijesu zasad dovele do osjetnij ih poremećaja na tršištu aluminijuma, ali neizvjesnost koja vlada usljed trgovinskog rata između SAD i Kine, a i dobrog dijela ostatka svijeta, može u narednom periodu dovesti do pada interesovanja investitora, što bi se odrazilo i na stagnaciju ili pad cijena metala i sirovina naveo je analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović.

Poslovanje Željezničke infrastrukture u prvoj polovini godine – U plusu 2,6 hiljada

Željeznička infrastruktura Crne Gore pola tekuće godine završila je u plusu, doduše, svega 2.601 euro. To je, međutim, značajan preokret u odnosu na isti period prošle godine kada su bili u gubitku 632.000 eura. Prihod za pola godine bio je 7,64 miliona eura, a reshod 7,6 miliona eura.

Dnevne novine

Rakčević kupio akcija Instituta za 2,8 miliona

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, juče je na Montenegroberzi kupilo oko 26 odsto akcija Instituta “Simo Milošević” za 2,83 miliona eura. Akcije su kupljene od države Srbije po prosječnoj cijeni od 28,5 eura po jednoj, a ovom transakcijom Rakčevićeva kompanija postala je vlasnik oko 27 odsto udjela u Institutu.

Rudnik uglja u zoni stabilnog poslovanja

Rudnik uglja Pljevlja ušao je u zonu stabilnog finansijskog poslovanja i kroz bolju predikciju tokova gotovine krenuo u pripremu važnih investicionih aktivnosti koje će biti realizovane tokom ove godine, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine akcionara pljevaljskog preduzeća.

Sve više turista iz Kine

Za crnogorski turizam značajno je što Kinezi dosta putuju tokom perioda van sezone i treba daje raditi na novim ponudama u ovom periodu, ocijenio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović. On se juče sastao sa novim ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom, a sagovornici su izrazili zadovoljstvo odnosom i ekonomskom saradnjom dviju država, ali i istakli da postoje nove prilike za unapređenje.

GRAĐANI SE KOD BANAKA ZA SEDAM MJESECI ZADUŽILI 285 MILIONA

Crnogorski građani su se od početka godine do posljednjeg dana jula kod banaka zadužili 285 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke (CBCG). Banke koje posluju na tržištu Crne Gore, njih 15, od početka godine ukupno su odobrile 701,5 miliona eura novih kredita, od kojih je većina data pravnim licima.

Uhapšeno osam carinika zbog šverca cigareta država oštećena za više desetina miliona eura

Crnogorska policija presjekla je lanac krijumčarenja cigareta bez akciznih markica iz slobodne carinske zone Bar i procesuirala 28 osoba, među kojima osam carinskih službenika, i dva pravna lica, saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *