Istraživanje Feda: Americi prijeti nova recesija

1 komentar

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Francisku.

Istraživanje se temelji na analizi razlike u prinosima na tromjesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mjesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire.

Nekoliko Fedovih dužnosnika istaklo je smanjivanje te razlike kao dobar razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad nivoa onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vjesnik recesije.

Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Fedove kancelarije u San Franciscu nadovezuje se na takva mišljenja.

– S obzirom na njenu dokazanu vrednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja linije prinosa u poslednje vreme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije – napisali su Fedovi analitičari Michael Bauer i Thomas Mertens.

Dodaju ipak da »poravnavanje linije ne predstavlja znak skorašnje recesije« budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena ali su oni na dugoročne papire još uvek viši.

U ponedjeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine postotnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca.

To je solidno iznad negativne vrijednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.

Očekuje se da će američka centralna banka nastaviti podizati ključne kamatne stope još bar idućih nekoliko tromjesečja iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi funkcioneri predviđaju da će ih podizati u tri navrata.

Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni ostali, upozoravaju da je gomilanje obveznica u bilansu američke centralne banke ali i centralnih banaka ostalih zemalja svijeta nakon globalne finansijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost linije prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.

Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire velika lortfolija obveznica, podsećaju.

Mogući razlog pada je i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost linije prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije, ističu.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ovaj put neka ne izazovu krah u svijetu, a oni neka potonu, jer su to zasluzili nakon ovakve politicke bruke koju podrzavaju
    to cce biti dokaz kako su interesne poreske olaksice visoko nepovoljne za ekonomske i strateske trendove

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *