“Carine” počinju gradnju trećeg hotela

Kompanija „Carine“ Čeda Popovića počinje izgradnju trećeg hotela na hercegnovskoj rivijeri.

Pripremn radovi u Kumboru na parceli „Carina“ i susjednoj, za koju je kompanija potpisala sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom ugovor o dugogodišnjem zakupu i zajedničkoj investiciji, po riječima Popovića, počinju u ponedjeljak.

Na placu Mitropolije, odnosno Crkvenog odbora Kumbor, površine dvije hiljade kvadrata još je kamp „Šumadija“ u kome su bile 32 kamp kućice, vlasnika većinom iz Srbije. Njih je krajem prošle godine CO Kumbor obavijestila da treba da se isele.

Do sada je razmontirana trećina kućica, a dio vlasnika je angažovao advokata iz Bara, preko kojeg traže nadoknadu štete za 50 godina ulaganja, odnosno odgovarajuće placeve na koje bi premjestili kućice iz kampa.

Jedan od njih prof. dr Dragan Uskoković obratio se, kaže, svim nadležnim institucijama u Crnoj Gori, a juče i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, da „apeluju na odgovarajuće organe u Crnoj Gori da se spriječi nezakonito rušenje kućica u kampu“.

– Prije 14 godina bili smo prinuđeni da potpišemo ugovore sa SPC o finansiranju i postavljanju tipskih kućica, koje su upisane u katastru, a za koje sada kažu da su nelegalne. Za te kućice plaćamo porez na imovinu 50 godina, turističku taksu i sve druge dažbine koje plaća bilo koji vlasnik nepokretnosti u Crnoj Gori – kaže Uskoković i tvrdi da „kompanija Carine sada primjenjuje sve represivne mjere kako bi natjerali ljude da se što prije isele, bez bilo kakve nadoknade ili rješenja“.

S druge strane, Popović kaže da su imali dosta razumijevanja i da su rokove za iseljenje produžavali od januara do kraja avgusta.

– Svi su na vrijeme obaviješteni o rokovima za iseljenje i većina je to uradila, a do kraja sedmice će biti uklonjeno još nekoliko kućica. U pitanju je jedan čovjek, koji ne želi da ode i koji zloupotrebljava ostale vlasnike kuća. Činjenica je da njima nije produžen ugovor, da je kamp bio nelegalan, a da smo mi potpisali sa Mitropolijom ugovor – kazao je Popović.

Naveo je da u ponedjeljak počinje pripremne radove za gradnju hotela visoke kategorije sa 200 soba, koji bi trebalo da počne da radi sljedećeg ljeta.

Iz Mitropolije su ranije kazali da su zakupci bili svjesni rizika i činjenice da je naselje nelegalno. Dodali su da su iz JP Morsko dobro dobili inicijativu za uklanjanje nelegalnih privremenih objekata sa te parcele, jer nijesu predviđeni planom.

Naveli su da je Crkvena opština Kumbor poštovala sve ugovorene obaveze prema zakupcima i ponudila im druge lokacije za izmještanje kućica, ali da većina nije bila zadovoljna ponuđenim rješenjima.

Izvor: Portal Analitika

Foto: Vijesti

Check Also

Šteta od Brexita 100 milijardi funti godišnje

Tri godine nakon izlaska iz Evropske unije, Britanci još nisu osjetili obećanu korist od Brexita. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.