Argentina u problemima: Od MMF-a hitno traži 50 milijardi dolara

Dodajte komentar

Argentinska vlada neočekivano je zatražila raniju isplatu 50 milijardi dolara kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon što je u srijedu argentinski pezo pao za 7 posto.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri, pod čijom vladom je samo tokom ove godine argentinski pezo izgubio više od 40 posto u odnosu na američki dolar, izjavio je kako je taj potez usmjeren obnavljanju povjerenja u tamošnju ekonomiju.

Juče je kurs argentinske valute na deviznim tržištima potonuo 7 posto, na  34,10 peza za dolar, što je najveći dnevni pad te valute otkad je uveden plutajući kurs u decembru 2015. godine. Od početka godine potonuo je za 45,3 posto ove u odnosu na dolar, izazvavši velike intervencije tamošnje centralne banke. Pad kursa valute izazvao je jačanje inflacije, koja je u julu iznosila 31,2 posto na godišnjem nivou.

Kriza za krizom

Ta treća ekonomija Latinske Amerike na ivici je je sloma i nikako da se oslobodi zloglasnog ciklusa finandijskih kriza koje ga pogađaju jednoj deceniji. Posljednja kriza, koja se dogodila 2002. godine zbog nemogućnosti otplate inostrsnih dugova, bacila je milione argentinskih građana srednjeg sloja u siromaštvo.

Pad peza već je ranije ove godine podstakao Argentinu da se obrati MMF-u za kredit od 50 milijardi dolara. U sklopu jznskig dogovora o stand-by aranžmanu, argentinska vlada je obećala da će ubrzati planove za smanjenje fiskalnog deficita.

No, budući da je pezo nastavio da tone poskupljujući otplatu argentinskih dugova, investitori su zabrinuti da pomoć MMF-a možda neće biti dovoljna.

„Dogovorili smo se s MMF-om da nam unaprijed da se nastavi sa svim potrebnim sredstva kako bismo osigurali usklađenost s finansijskim programom za iduću godinu. Ova odluka trebala bi ukloniti sve nesigurnosti. Tokom prošle nedjelje vidjeli smo iizražavanje novog nepovjerenja investitora na finansijskim tržištima, posebno vezano za naš finansijski kapacitet 2019. godini”, rekao je Marci na televiziji u srijedu.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *