Crnogorci u online prodavnicama najviše kupuju odjeću

Dodajte komentar

Građani Crne Gore najčešće su oline kupovali odjeću i sportske proizvode 77,7 odsto, rezervisali hotelski smještaj 22 odsto, naručivali filmove i muziku 10,9 odsto, farmaceutske proizvode 7,5 odsto, video igrice, druge računarske softvere i njihove dodatke 5,3 odsto, saopšteno je CdM-u iz Privredne komore Crne Gore.

Ipak za razliku od razvijenih država u Crnoj Gori mali broj preduzeća koristi koncept elektronskog poslovanja, a razlog za to su nedovoljna informisanost i zadovoljenje postojećim tehnološkim platformama.

Prema podacima Monstata, procenat preduzeća koja na svojim web stranicama nude kataloge proizvoda i usluga sa cjenovnicima iznosi 69,5 odsto dok 43,1 odsto omogućava i online naručivanje. Procenat preduzeća koja su primala porudžbine putem Interneta iznosi 26,9 odsto, dok procenat preduzeća koja su plasirala porudžbine putem Interneta iznosi 26,7 odsto.

“U odnosu na prethodnu godinu zabilježen je rast porudžbina primljenih putem Interneta od jedan odsto, i rast porudžbina plasiranih putem Internet od 1,3 odsto. Slična statistika važi i za građane”, naglasili su u PKCG.

Vrste robe ili usluge koje su  građani Crne Gore najčešće naručivali ili kupovala preko Interneta su: Odjeća, sportski proizvodi 77,7 odsto, Smještaj za odmor (hotel, itd.) 22 odsto, Filmovi, muzika 10,9 odsto, farmaceutski proizvodi 7,5 odsto, Video igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci 5,3 odsto.

Građani uglavnom naručuju robu iz inostranstva i to: od trgovaca iz ostalih zemalja svijeta 63,8 odsto, od trgovaca iz zemalja EU 40,6 odsto, od domaćih trgovaca 29,1 odsto i nepoznate zemlje porijekla trgovca 3,6 odsto.

Prema podacima Pošte Crne Gore broj pošiljki prispjelih online trgovinom u 2017. godini iznosio je 340.606 što je za 370 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

U Privrednoj komori ističu da su pogodnosti koje očekuju trgovce koji se opredjele za ovaj koncept poslovanja mnogobrojne i ogledaju se kroz poslovanje po principu “just in time” (u pravo vrijeme), stalnu dostupnost roba i usluga potrošačima iz cijelog svijeta, mogućnost unakrsne prodaje i bolje segmentacije tržišta, a zahvaljujući korišćenju ovog kanala prodaje, trgovac je prepoznat i kao podržavalac modernih tehnologija.

Naime, kako napominju u PKCG prodavac koji svoje proizvode nudi online ostvaruje značajne uštede, imajući u vidu niže troškove formiranja i održavanja online prodajnog mjesta u odnosu na klasično mjesto prodaje.

“Eventualno manji broj potrebnih radnika i zakup prostora za rad, koji ne mora biti na atraktivnoj lokaciji, snižavaju troškove, s druge strane tu su: potreba za zaposlenicima koji imaju specifična znanja, troškovi neprestanog unaprjeđenja softvera, opreme, obuke, licenci i održavanja”, ističu u PKCG.

S druge strane, kako dodaju, potrošači imaju mogućnost trgovine “iz fotelje”, odnosno sa bilo kog mjesta, zahvaljujući mobilnom telefonu i računaru i u bilo koje vrijeme. Osim toga brzo i jednostavno mogu upoređivati različite ponude, ali i provjeravati kvalitet roba i usluga preko komentara na forumima i društvenim mrežama.

Kada je riječ o nedostacima, kod e-trgovine ne postoje konkretne mane, s obzirom da se sve mogu preduprijediti edukacijom.

Poseban izazov, podsjećaju u PKCG, predstavljaju edukacije na polju prepoznavanja legitimnosti i kredibiliteta trgovaca od kupaca, prava potrošača kod korištenja različitih metoda plaćanja, problematiku prekogranične trgovine…

“U tom cilju Privredna komore će organizovati niz edukativnih radionica, okruglih stolova, namjenjenih kako prodavcima tako i potrošačima”, najavljuju u PKCG.

Jedno je sigurno, poručuju, a to je da će elektronsko poslovanje nastaviti da raste i dominira, a nama ostaje da ispratimo u kom pravcu i na koji način će se dalje razvijati, kako bi se prilagodili i koristili sve benifite koje ovakav način poslovanja sa sobom nosi.

Razvoj informaciono komunikacionih tehnologija i njihova implememntacija u procese poslovanja stvorila je novi koncept poslovanja ePoslovanje. Jedan segment čini elektronska trgovina koja predstavlja razmjenu, kupovinu i prodaju roba i usluga putem elektronskih mreža za komunikaciju-interneta, mobilne telefonije i drugog.

Prva online narudžba obavljena je 1995. u Sjedinjenim Američkim Državama, po ukidanju stroge zabrane komercijalne upotrebe interneta, nakon čeka počinje ubrzan razvoj ePoslovanja.

Na svjetskom tržištu, prema projekcijama koje donosi  eMarketer, ukupan iznos transakcija iz godine u godinu bilježi rast, a dalje se očekuje rast do 27 milijardi do kraja 2020. godine.

Ono što je interesantno jeste da gro svih ovih prodaja, tačnije 47 odsto, potiče iz Kine. Iako je Amazon vodeća kompanija u svijetu e-trgovine, Alibaba.com korporacija je trenutno na vrhu globalne e-prodajne statistike, sa svojim rekordom od 14,3 milijardi dolara u ukupnom obimu prodaje za samo jedan dan.

Procjena je da će do 2020. godine, broj korisnika koji će kupovati online, iznositi čak 270 miliona i to najviše posredstvom mobilnih telefona.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *