Inspektori od maja izrekli 859.156 eura kazni na primorju

Inspekcijska kontrola je od početka maja na primorju utvrdila 438 nepravilnosti kod poreskih obveznika i po tom osnovu izrekla 859.156 eura novčanih kazni, saopšteno je Dnevnim novinama iz Poreske uprave (PU).

Provjere su se odnosile na opštu poresku regulaciju, evidentiranje prometa preko poreskih registar kasa, kao i uplatu dnevnih pazara i prijavljivanja radnika.

“Od početka maja izvršeno je 1.736 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika. Kod 104 poreska obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, dok je 70 poreskih obveznika bilo predmet mjere utvrđivanja poreske osnovice putem procjene”, kazali su iz PU.

Naplaćeno je i više od 700.000 eura poreskog duga obveznicima kod kojih je utvrđen prekršaj, što se naročito odnosilo na one kojima je bila izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Naplata poreza na dodatu vrijednost je tokom ljetnjih mjeseci veća nego prošle godine i to je naročito vidljivo u primorskim opštinama”, ukazuju u PU.

Stečajni postupak je, kako objašnjavaju, krajnja mjera kojoj pristupaju nakon što se iscrpe svi ostali instrumenti.

To je učinjeno kod deset obveznika i vršiće se u kontinuitetu, naročito u predstojećem periodu”, najavljuju u PU.

Do sada su donijeta rješenja o ukidanju reprograma za više od 750 poreskih obveznika, a u toku je ukidanje rješenja za oko njih 280.

“Imajući u vidu da ukidanjem rješenja o reprogramu obveznicima dospijeva ukupan dug, to znači da se prema njima preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate”, objašnjavaju u PU.

Shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, koji podrazumijeva odlaganje naplate glavnice, ali ne i kamate, reprogram je odobren za 6.776 poreskih obveznika. Njihov osnovni dug iznosi 160.661.062,19 eura, a kamata na taj iznos potraživanja 23.689.040,92 eura.

CdM

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.