Zagrebačka berza: Pokušaj obnove povjerenja investitora nakon afere “Agrokor”

Zagrebačka berza (ZSE) kreće u formiranje elitne “superkotacije” pod nazivom Vodeće tržište.
Ona bi trebalo da pomogne u obnovi povjerenja investitora, narušenog događanjima vezanim za “Agrokor”.

Prva kompanija koja će svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju je Atlantic Grupa, koju bi zatim slijedila Valamar Rivijera, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) odobrila je u četvrtak Zagrebačkoj berzi izmjene i dopune berzanskih pravila, čime su ispunjeni svi birokratski preduslovi za formiranje Vodećeg tržišta.

Iako poznavaoci strukture ZSE-a znaju da kotacija pod tim imenom postoji još od 2009., a u koju se nije nikad uvrstila ni jedna kompanija, nova kotacija s nekadašnjom dijeli samo naziv zbog cijelog niza kriterijuma koje će kompanije morati da ispunjavaju da bi bile uvrštene i ostale u njoj. Konkretno, radi se o 12 kriterijuma.

Vrata najviše kotacije biće otvorena samo kompanijama vrijednijim od 500 miliona kuna (67,2 miliona eura) i s udjelom slobodnih dionica (free float) od bar 35 posto, te sa više od 1.000 dioničara.  Dalje, kompanija će morati da ima sklopljen ugovor s bar jednim održavaocem tržišta. No, većinu kriterija čine stavke kojima se od kompanija traži pojačan nivo transparentnosti prema investitorima, što je i glavni motiv osnivanja ove kotacije.

Tako će uvrštena kompanija morati da dostavi berzi i da javno objavi na svojoj internet stranici kalendar događanja s popisom datuma objave finansijskog izveštaja, glavne skupštine, isplate dividende i drugih aktivnosti vezanih za odnose s ulagačima.

Kompanija će biti dužna da objavi politiku dividende, ali to ne znači da mora i da je isplaćuje.  Izvještaji će morati da se predstavljaju analitičarima na konferencijama. Jedan član Nadzornog odbora mora da bude nezavisan. Ispunjavanje kriterija berza će provjeravati svakih šest mjeseci, a ko “padne” odmah će biti izbačen.

Kriterijume za sada ispunjava sedam kompanija.

Pored Atlantic-a i Valamara, to su Hrvatski Telekom, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka. Većinu zahtjeva ispunjavaju i AD Plastik i Atlantska plovidba.
Kako Poslovni dnevnik nezvanično saznaje, sve navedene kompanije zainteresovane su za prelazak u Vodeće tržište, a Atlantic je najkonkretniji.

“Atlantic je podržao prijedlog za formiranje Vodećeg tržišta, a s obzirom na to da ispunjava sve najavljene kriterije za uvrštenje i najviše standarde transparentnosti prema svojim investitorima, svakako ima namjeru da pokrene inicijativu za uvrštenje”, izjavili su iz te kompanije.

Check Also

Vladimir Lučić: Do 2023. Telekom će vrijedjeti više od četiri milijarde eura

Nova razvojna strategija i investiciona politika “Telekom Srbija grupe” pokazale su se kao ispravne, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *