Zagrebačka berza: Pokušaj obnove povjerenja investitora nakon afere “Agrokor”

Dodajte komentar

Zagrebačka berza (ZSE) kreće u formiranje elitne “superkotacije” pod nazivom Vodeće tržište.
Ona bi trebalo da pomogne u obnovi povjerenja investitora, narušenog događanjima vezanim za “Agrokor”.

Prva kompanija koja će svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju je Atlantic Grupa, koju bi zatim slijedila Valamar Rivijera, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) odobrila je u četvrtak Zagrebačkoj berzi izmjene i dopune berzanskih pravila, čime su ispunjeni svi birokratski preduslovi za formiranje Vodećeg tržišta.

Iako poznavaoci strukture ZSE-a znaju da kotacija pod tim imenom postoji još od 2009., a u koju se nije nikad uvrstila ni jedna kompanija, nova kotacija s nekadašnjom dijeli samo naziv zbog cijelog niza kriterijuma koje će kompanije morati da ispunjavaju da bi bile uvrštene i ostale u njoj. Konkretno, radi se o 12 kriterijuma.

Vrata najviše kotacije biće otvorena samo kompanijama vrijednijim od 500 miliona kuna (67,2 miliona eura) i s udjelom slobodnih dionica (free float) od bar 35 posto, te sa više od 1.000 dioničara.  Dalje, kompanija će morati da ima sklopljen ugovor s bar jednim održavaocem tržišta. No, većinu kriterija čine stavke kojima se od kompanija traži pojačan nivo transparentnosti prema investitorima, što je i glavni motiv osnivanja ove kotacije.

Tako će uvrštena kompanija morati da dostavi berzi i da javno objavi na svojoj internet stranici kalendar događanja s popisom datuma objave finansijskog izveštaja, glavne skupštine, isplate dividende i drugih aktivnosti vezanih za odnose s ulagačima.

Kompanija će biti dužna da objavi politiku dividende, ali to ne znači da mora i da je isplaćuje.  Izvještaji će morati da se predstavljaju analitičarima na konferencijama. Jedan član Nadzornog odbora mora da bude nezavisan. Ispunjavanje kriterija berza će provjeravati svakih šest mjeseci, a ko “padne” odmah će biti izbačen.

Kriterijume za sada ispunjava sedam kompanija.

Pored Atlantic-a i Valamara, to su Hrvatski Telekom, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka. Većinu zahtjeva ispunjavaju i AD Plastik i Atlantska plovidba.
Kako Poslovni dnevnik nezvanično saznaje, sve navedene kompanije zainteresovane su za prelazak u Vodeće tržište, a Atlantic je najkonkretniji.

“Atlantic je podržao prijedlog za formiranje Vodećeg tržišta, a s obzirom na to da ispunjava sve najavljene kriterije za uvrštenje i najviše standarde transparentnosti prema svojim investitorima, svakako ima namjeru da pokrene inicijativu za uvrštenje”, izjavili su iz te kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *