Svaki peti mobilni telefon je kopija

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo objavila je najnovije istraživanje prema kome je broj lažnih uređaja u značajnom porastu. Naime, utvrđeno je da lažiranje tehničkih uređaja unutar EU budžet godišnje ostane uskraćen za oko 60 milijardi eura.

Prema zvaničnom izvještaju 2016. godine kroz države članice Evropske unije prošlo je ukupno 41,3 miliona kopija uređaja u vrijednosti 670 miliona eura, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove dijelove.

Ovaj trend nije zahvatio samo Evropsku uniju, već cijeli svijet što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj prema kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu lažnjak.

Da biste znali razliku da li kupujete original ili lažnjak morate da imate vješto oko – na prvi pogled, oba modela izgledaju isto.

Detaljniji pregled uređaja, kao i provjera njegova IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Možete da pogledate i stranicu “Spot a Fake phone“, a najjednostavniji način da budete sigurni da ste kupili original je da to radite kod ovlašćenih prodavaca i da instistirate da dobijete i garantni list.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *