Novac za otplatu dugova Italija traži u Kini i Americi

Dodajte komentar

Italijanska vlada krenula je u potragu za novcem koji joj je potreban za otplatu dugova. Prema navodima italijanskog dnevnika Corriere della Sera, tokom posjete premijera Giuseppea Contea Washingtonu krajem jula, američki predsjednik Donald Trump ponudio je iduće godine pomoć SAD-a u finansiranju javnog duga Italije.

Neobična ponuda

Italijanski list poziva se na tri upućena izvora u vladi koji potvrđuju ovu neobičnu ponudu. Coriere della Sera dalje navodi kako je premijer Conte o toj ponudi razgovarao sa svojim saradnicima nakon povratka iz Amerike. Međutim, nije pojasnio u kojem bi se obliku te američke pomoći radilo. Prema mišljenju Carstena Brzeskog, glavnog ekonomista ING-Diba banke, Trumpovu ponudu možda bi trebalo posmatrati kao nagradu za novi italijanski politički smjer prema imigrantima čiji je zagovarač ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik krajnje desne Lige.

U junu je Salvini izazvao diplomatski incident zabranom uplovljavanja spasilačkog broda sa 600 imigranata spašenih iz Mediteranskog mora te kasnije izmjene uvreda s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. “To bi mogao biti Trumpov način da kaže ‘nagradiću vas za vaše dobre politike’ – barem u njegovim očima – u imigrantskim pitanjima”, smatra Brzeski, a prenosi Bloomberg. Trumpovu ponudu za otplatu duga u tom kontekstu treba posmatrati kao pokazivanje solidarnosti za Salvinijev tvrdolinijaški pristup migrantskom pitanju, dodao je Brzeski.

Pomalo apsurdno, ali Italija sve izraženije finansijske dubioze prelama preko leđa migrantskog pitanja. Tako je prošlog četvrtka zamjenik premijera Luigi Di Maio, član populističkog Pokreta pet zvijezda, izjavio kako Italija neće uplaćivati svoje obvezne doprinose u evropski budžet ako joj ostale članice Evropske unije ne pomognu u olakšavanju bremena migranata koji prelaze Mediteran brodovima. O tom pitanju razgovarali su evropski funkcioneri u petak na sastanku u Briselu.

No, osim u Americi, vlada u Rimu finansijsku pomoć traži i u Kini. Prema navodima Bloomberga, ministar finansija Giovanni Tria danas u Kini započinje s misijom privlačenja investitora. Prema mišljenju analitičara, potraga za kapitalom u Americi i Kini pokazuje kako se italijanska koaliciona vlada Lige i Pokreta pet zvijezda priprema za predstavljanje novog budžeta koji će prekršiti evropska pravila o fiskalnoj održivosti.

Prema proračunu Carla Cottarellija, nekadašnjeg funkcionera Međunarodnog monetarnog fonda, univerzalni dohodak za siromašne građane, debela poreska rasterećenja i smanjenje godina za odlazak penziju koštatće italijanski budžet samo u prvoj punoj godini primjene 120 milijardi eura. Ako se uzmu u obzir zategnuti odnosi s Briselom po pitanju podjele migrantskog bremena, okretanje vlade u Rimu novim partnerima ne treba čuditi.

Tenzije s Briselom 

“Italijanski dug jednostavno je prevelik”, kazao je Carsten Brzeski. “Italijanska vlada nema problema s finansiranjem budžetskih obveza, ali jednostavno nisu smanjili veliki iznos duga”, dodaje Brzeski. Podsjetimo, italijanski javni dug procjenjuje se na 133 posto vrijednosti ekonomije čime je Italija druga najzaduženija evropska država, nakon Grčke.

Iako bi manjak italijanskog budžeta trebalo da ostane unutar evropskog ograničenja od tri posto BDP-a, zvanični Rim ne namjerava da nastavi s ritmom njegovog smanjenja, dogovorenim s Briselom. Iako nije neobično da države ne ispune taj cilj, rijetko se događa da neka vlada unaprijed tvrdi da ne namjerava da ga dostigne.  Tenzije s Briselom ovoga je mjeseca dodatno zategnuo Matteo Salvini tvrdnjom da je katastofalno rušenje mosta Morandi u Genovi rezultat mjera štednje koje je zahtijevaala Evropska komisija.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *