Izumi koji su promijenili svijet, a nastali su slučajno

Dodajte komentar

Ako mislite da su značajni izumi nastali nakon duge kontemplacije i uloženog napora njihovih pronalazača, grdno se varate. Mnoga od njih, kao što su penicilin i vijagra, ugledala su svjetlost dana sasvim slučajno.

U našem tekstu možete saznati kojih pet pronalazaka svoje postojanje duguju čistoj sreći.

1. Vijagra

Pronalazači: Naučnici u kompaniji Pfizer

Godina otkrića: 1992.

Šta se dogodilo: U velškom seocetu je testirana nova pilula u borbi protiv angine pektoris. Nažalost za pacijente, lijek nije dao nikakve rezultate.

Veliko otkriće: I pored njene neefektivnosti u borbi sa anginom, pacijenti su i dalje insistirali da uzimaju pilulu.

Epilog: Kada su čelnici farmaceutske kompanije saznali od naučnika da njihova pilula liječi impotenciju, odlučili su da promijene svoj fokus istraživanja i krenu u njen razvoj, promociju i prodaju.

2. Brendi

Pronalazač: Holandski kapetan broda

Vrijeme otkrića: 16. vijek

Šta se dogodilo: Kako bi olakšao transport vina, kapetan jednog holandskog broda je odlučio da ga zagrije i tako zgusne tečnost. Kasnije kada bi stigao na svoju destinaciju, on bi je razblažio vodom i ponovo došao do željene gustine vina.

Veliko otkriće: Ispostavilo se da koncentrovano vino uopšte nije lošeg ukusa.

Epilog: Pregorelo vino ili brandewijn na holandskom je ubrzo steklo svoje poklonike. Odatle je i poteklo internacionalno ime ovog napitka, brendi. U našim krajevima je, naravno, poznatije kao rakija.

3. Mikrotalasna rerna

Pronalazač: Persi Spenser

Godina otkrića: 1946.

Šta se dogodilo: Po završetku Drugog svjetskog rata jedan inženjer kompanije Raytheon je tražio drugu funkciju svog magnetrona, koji je do tada bio korišćen da šalje mikrotalase za radarski sistem. Kada je Spenser jednog dana slučajno stajao ispred uređaja primijetio je da se čokoladica koja je bila u njegovom džepu otopila.

Veliko otkriće: Magnetron je tek pokazao svoju snagu sa kokicama!

Epilog: Vlasnik popularnog brenda kokica Orvil Redenbaher je postao veoma bogat, a uskoro je svaka kuća u SAD imala svoju mikrotalasnu pećnicu.

4. Žvakaća guma

Prva žvakaća guma je napravljena 1870. godine

Pronalazač: Tomas Adams

Godina otkrića: 1870.

Šta se dogodilo: Tomas je pravio eksperimente sa smolom jedne južnoameričke biljne vrste sa ciljem da pronađe zamjenu za gumu. Poslije dosta neuspjeha, iznervirani pronalazač je stavio u usta parče supstance sa kojom je radio.

Veliko otkriće: Na njegovo iznenađenje, ukus mu se svidio.

Epilog: Adamsova New York No. 1 je postala prva masovno proizvedena žvakaća guma na svijetu.

5. Penicilin

Pronalazač: Aleksandar Fleming

Godina otkrića: 1928.

Šta se dogodilo: Škotski naučnik Aleksandar Fleming je napravio eksperiment sa bakterijama roda stafilokoka, ali po njegovom završetku je zaboravio da skloni i opere odgovarajuću petrijevu posudu sa njima. Otišao je na odmor, a kada se dvije nedjelje kasnije vratio u laboratoriju, bio je iznađen onim što je vidio.

Veliko otkriće: On je primijetio da se u sudu stvorila buđ koja je spriječila širenje bakterija.

Epilog: Penicilin je postao prvi efikasni antibiotik i tako zauvijek promijenio medicinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *