Cijena dionice Tesle potonula više od 3 posto

Dodajte komentar

Dionice američke kompanije za proizvodnju električnih vozila Tesle na njemačkoj su berzi potonule danas za više od 3 posto, nakon što je izvršni direktor Elon Musk odustao od delistiranja kompanije s berzi.

Musk je, naime, u petak objavio kako planira poslušati dioničare i odustati od 72 milijarde dolara vrijednog poteza delistiranja kompanije. Odustao je tako od ideje kojom je početkom jula šokirao investitore i privukao pažnju regulatornih tijela.

Na internetskoj stranici kompanije Musk je napisao da se u četvrtak na sjednici upravnog odbora odustalo od delistiranja Tesle. Naveo je da je upravnom odboru rekao kako vjeruje da je za Teslu bolje da ostane javna kompanija, s čim se upravni odbor složio. Dodao je da je razgovarao s dioničarima i velikim bankama o delistiranju kompanije, no da mu je sugerisano da to ne radi.

Cijena dionice Tesle je na 7. avgusta bile znatno ispod uobičajenog nivoa na berzama.

Nakon Muskove objave na Twitteru ranije ovoga mjeseca da razmatra delistiranje Tesle, dionice te kompanije su snažno porasle. U svom tweetu Musk je naveo kako namjerava da ponudi 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je finansiranje tog tog poteza „osigurano”. Otada je cijena te dionice potonula 20 posto.

Musk i Tesla sada se suočavaju s nizom tužbi ulagača i istragom Američke komisije za vrijednosne papire (SEC) o činjeničnoj tačnosti Muskova tadašnjeg tweeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *