Gradiće nove plaže u Tivtu

Dodajte komentar

Javno preduzeće Morsko dobro posvetiće u narednom periodu pažnju povećanju kapaciteta i tipizaciji plaža, saopštio je direktor te kompanije, Predrag Jelušić i dodao da će na području Tivta graditi nove plaže na Belanama, Kalardovu i dijelu kupališta u Krašićima.

„Imamo oko 1,5 hiljada ugovora, što za uređena kupališta, što za prostor opremljen za privremene lokacije od Herceg Novog do Ulcinja. Trudili smo se da našim zakupcima pošaljemo poruke da se ugovori moraju poštovati onako kako su napisani, da se moraju pridržavati ugovorenih obaveza, da održavaju kvalitet usluge na kupalištima kao i bezbjednost”, rekao je Jelušić.

On je za Radio Tivat kazao da je u tom dijelu dosta postignuto, ali da je bilo zakupaca koji nijesu poštovali ugovorene obaveze.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić

„Bilo ih je vrlo mali broj, ali smo to sankcionisali. U prethodnih nekoliko dana imali smo raskide ugovora što za kupališta, što za privremene lokacije koje nijesu ispunile urbanističko–tehničke uslove. To predstavlja i naš odgovoran odnos prema onima koji ne poštuju ugovorene obaveze”, naveo je Jelušić.

Prema njegovim riječima, moraju se stvoriti uslovi da se ide naprijed prema dugoročnijem planu koji će biti petogodišnji, za period od naredne do 2023. godine.

On je podsjetio da je budvansko preduzeće radilo studiju koja je pokazala opterećenost kapaciteta nosivosti morskih plaža.

„U ovom stepenu razvoja turizma, Crnoj Gori nedostaje oko 200 hiljada kvadratnih metara plaža i u tom smislu smo već preduzeli neke aktivnosti. Otvorili smo novi investicioni ciklus izgradnje morskih plaža”, naveo je Jelušić.

On je kazao da su u prethodne dvije godine kroz aranžman koji podrazumijeva da tamo gdje postoje jasni planski uslovi i gdje dozvoljava zakonska procedura, uspjeli da omoguće izgradnju novih kupališta i kapaciteta.

“Realizujući 20-ak investicionih ugovora došli smo do novih 11 hiljada metara kvadratnih plaža. Taj postupak ćemo nastaviti i u budućem periodu tako da će to biti naš odgovor na problem nosivosti kapaciteta plaža“, rekao je Jelušić.

U planu za period od naredne do 2023. godine biće predviđen, kako najavljuje, veći broj gradskih plaža, a napraviće se i druga tematizacija plaža.

„Odredićemo nekih 11 tipova plaža, da ne budu samo hotelske i javne plaže. Strategija je donešena i od naredne godine imaćemo veći broj tipskih plaža kao odgovor na zahtjeve gostiju i njihove specifične potrebe“, najavio je Jelušić.

On je dodao da je po osnovu naknade za korišćenje morskog dobra u Opštini Tivat ostvaren prihod od 548,29 hiljada EUR, od čega je polovina ili 274,15 hiljada EUR preusmjerena lokalnoj upravi.

“U prethodnom periodu po osnovu naknade za koriščenje kupališta, privremenih objekata, terasa i pristaništa, Morsko dobro je ostvarilo 6,3 miliona EUR, od čega je 3,15 miliona vraćeno primorskim opštinama”, zaključio je Jelušić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *