Wall Street pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su vodeći indeksi pali pod pritiskom korekcije cijena dionica kompanija senzitivnih na promjene uslova u globalnoj trgovini, nakon nove runde carina koje su međusobno uveli SAD i Kina u trgovinskom sporu, a na raspoloženje investitora uticali su i potencijalni politički problemi za američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih donedavnih saradnika.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 76,62 boda ili 0,3 posto, na 25.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,17 posto, na 2.856 bodova, a tehnološki Nadaq 0,13 posto, na 7.878 bodova.

“Teško je reći do kuda bi sve to moglo ići. Mogla bi to biti prilično dugačak i vjetrovit put, no barem je ohrabrujuće da dvije strane sada razgovaraju”, ističe Brendan Erne, portfolio menadžer pri investicionom društvu Personal Capital iz San Francisca.

Uprkos pregovorima kineske i američke delegacije koji su u toku u Washingtonu, obije zemlje u četvrtak su uvele carine od 25 posto na međusobni uvoz robe u vrijednosti od 16 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *