Najvrjednija globalna kompanija otkazuje izlazak na berzu?

Dodajte komentar

Saudijska Arabija ipak nastavlja sa svojim planom inicijalne prodaje dionica (IPO) naftnog diva Saudi Aramca, po nekim procjenama vrijednog dva biliona (eng. trillion) dolara, piše The Guardian.

Posljednjih je dana, naime, bilo govora o odustajanju od prodaje pet posto kompanije i tome da Aramco prebacuje svoj fokus na akviziciju lokalne kompanije Saudi Basic Industries (SABIC). No, saudijski ministar energije izjavio je da se planovi nastavljaju. Ipak, nije dao nikakav vremenski okvir unutar kojeg će se to odviti.

“Vlada ostaje posvećena IPO-u Saudi Aramca i to u vremenu koje sami odaberemo, odnosno kada uslovi budu optimalni”, rekao je Khalid al Falih, koji je i član Uprave Saudi Aramca. Dodao je i da vrijeme inicijalne prodaje dionica kompanije zavisi od velikog broja faktora poput tržišnih uslova i ranije spomenute akvizicije kojom će se kompanija baviti sljedećih nekoliko mjeseci.

S druge strane, Reutersov izvor koji je upoznat s planovima o javnoj prodaji dionica naftnog giganta, rekao je da će IPO stvarno biti otkazan. Tačnije, objasnio je da je sama odluka o otkazivanju IPO-a već ranije donesena, a da će se Vladine izjave postupno kretati u tom smjeru – prvo će odgađati, a konačno će je i otkazati.

Ovo nije prvi put da se IPO kompanije odlaže. Naime, u oktobru prošle godine iz Aramca su najavili prodaju za 2018., a već nekoliko mjeseci kasnije taj su datum pomaknuli za sljedeću godinu. Dodatno, samo pomicanje fokusa na akviziciju SABIC-a u sljedećih nekoliko mjeseci dovodi do zaključka da se prodaja udjela kompanije neće dogoditi tako skoro. Ipak, javna prodaja dionica Saudi Aramca smatra se ključnim djelom ekonomskog plana transformacije kraljevine “Vision 2030” čiji je cilj smanjenje ovisnosti Saudijske Arabije o nafti.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *