Meksiko i SAD-u blizu dogovora o novoj NAFTA-i

Dodajte komentar

Meksiko i Sjedinjene Države blizu su zaključenju preliminarnog dogovora o novom Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji bi potom uputili na potpis trećem partneru, Kanadi, izjavio je glavni pregovarač Meksika.

Meksički ministar ekonomije Ildefonso Guajardo izjavio je u srijedu da se nada da će “u narednih nekoliko sati ili dana” zaključiti bilateralne razgovore s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom.

Dvije strane u Washingtonu ulaze u petu nedjelju pregovora.

“Moglo bi se dogoditi da ove nedjelje završimo sve na relaciji SAD-Meksiko”, kazao je novinarima Jesus Seade, izaslanik novoizabranog meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora na pregovorima o NAFTA-i.

“Kanada tek treba da se uključi u proces, ne smijemo žuriti ali blizu smo”, dodao je Seade, ističući da se rješavaju teška pitanja kao što je i bilo planirano.

Izdvojio je u tom kontekstu spornu klauzulu koju predlažu Sjedinjene Države a predviđa reviziju sporazuma svakih pet godina.

Meksiko i Kanada protive se tom pridlogu.

Tri zemlje pregovaraju već godinu dana kako bi spasile sporazum o slobodnoj trgovini, koji američki predsjednik Donald Trump smatra katastrofalnim za njegovu zemlju. NAFTA je na snazi ​​već gotovo 25 godina.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *